Gyurcsány: Az MSZP elnökségének le kellene mondania

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc szerint a jelenlegi helyzetben az MSZP elnökségének le kellene mondania. A miniszterelenök a tv2-nek adott interjút, amelyben azt mondta: az MSZP tagsága korábban a koalíciós kormányzásra adott az elnökségnek felhatalmazást, így az egypárti kormányzásról is meg kellene kérdezni őket. Suchman Tamás szocialista politikus szerint két évig nem lehet kihúzni kisebbségi kormányzással.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc szerint ebben a helyzetben az MSZP elnökségének az a dolga, hogy felajánlja lemondását a párt kongresszusának. A miniszterelnök a tv2-nek adott keddi interjújában ezt azzal indokolta, hogy az MSZP legfőbb vezető testülete korábban a koalíciós kormányzásban való részvételre adott nekik felhatalmazást, és ha új szakasz jön, egypárti kormányzás, akkor meg kellene kérdezni a tagságtól, nem akarnak-e mást, másként.

Sajtóhírek szerint a kormányfő az MSZP hétvégi elnökségi ülésén felajánlotta lemondását a pártelnöki posztról, és teljes tisztújítást javasolt, de az elnökség ezt nem támogatta. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: akkor távozna, ha a pártja erre kéri, vagy ha úgy érezné, a körülmények figyelembevételével túl sok kompromisszumra kényszerülne.

Gyurcsány az [origo] korábbi értesülései szerint már a március 29-i pártértekezlet előtt egy nappal felajánlotta a rendkívüli tisztújítás lehetőségét az elnökségnek, de a többség akkor sem támogatta az ötletet.

"Kell, hogy értse az MSZP, az én személyem nem tabukérdés. Annak kell vezetnie a szocialista pártot, akiben a legtöbb esélyt látják, hogy ezt sikerrel csinálja" - közölte Guyrcsány. Az MSZP elnöke hangsúlyozta: neki erős a legitimációja, ezt nem kell kéthetente, havonta megerősíteni. Szerinte az elnökség ezt azért sem akarta, mert félt például attól a téves értelmezéstől, hogy "bizonytalankodásból" ajánlják fel a lemondásukat.

Arra a felvetésre, hogy miért tudott most miniszterelnök maradni, úgy válaszolt: azt érzi, hogy minden gond, baj, erény, eredmény mellett azt gondolják, neki van a legtöbb esélye ezt a politikát sikerre vinni.

Gyurcsány Ferenc spekulációnak nevezte, hogy az MSZDP szakítani akarna az MSZP-vel. Beszámolt arról, hogy hétfőn egyeztetett a párt elnökével, Kapolyi Lászlóval, és abban maradtak, úgy kell támogatniuk egymást, hogy fel se merüljön, hogy az MSZDP az MSZP rovására akarna erősödni. Ennek érdekében - mint mondta - a szociáldemokraták alapszabályt is módosítanak majd.