Felgyújtották az esztergomi polgármester házát

Vágólapra másolva!
Esztergom polgármesterének autója és családi háza is lángokban állt kedd hajnalban. A helyszínen több benzineskannát találtak. A politikus nem sérült meg. Meggyes Tamás kedd délutáni közleményében általános társadalmi elkeseredettséggel magyarázta a gyújtogatást, és közölte: nem változtat a politikai programján.
Vágólapra másolva!

Benzinnel töltött palackkal felgyújtották Esztergom fideszes polgármesterének autóját, majd a város külterületén lévő, épülőfélben lévő házához kellett kivonulnia a tűzoltóknak, itt a tetőszerkezetet gyújtották fel - tájékoztatta az MTI-t kedden a Komárom-Esztergom megyei katasztrófavédelem ügyeletese, Várady-Cseppely Sándor főhadnagy.

Meggyes Tamás polgármester a távirati irodának elmondta: kedden hajnali fél négykor a jelenlegi lakása előtt álló autó riasztójára ébredt fel. Látta, hogy az autó vezetőülése ég, erre a tüzet egy vödör vízzel eloltotta. A kiérkező tűzoltóktól tudta meg, hogy Esztergom-Búbánatvölgyben ég egy családi ház, amelyről később kiderült, hogy az övé.

Az épülőfélben lévő ház tetőszerkezete leégett, és megsemmisült az épület fából készült hátsó része is. A házban éppen senki sem tartózkodott, így személyi sérülés nem történt. A helyszínen 8-10 benzines kannát hagyott hátra a gyújtogató - tette hozzá a polgármester, aki szerint a tettes nem üzenni akart, hanem kárt okozni.

A tűzoltók három járművel érkeztek a helyszínre, de a tűz olyan súlyos volt, hogy csak reggel nyolcra tudták befejezni az oltást - közölte Takács István, Esztergom Önkormányzatának sajtófelelőse. Meggyes autójának belső tere is teljesen kiégett. Az autóba Molotov-koktélt dobtak, miután betörték a vezetőülés felőli oldalablakát. A károk felmérése, a tűzeset okainak kivizsgálása és a tettesek felkutatása nagy erővel folyik Esztergomban - tette hozzá Takács. Az ügyben a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya nyomoz rongálás bűntette miatt.

Meggyes kedd délutánt közleményt adott ki a történtekről. "Úgy hiszem, az elmúlt időszakban megnövekedett általános gazdasági problémákra és társadalmi elkeseredettségre vezethető vissza az a ma hajnali támadás" - írta. Szerinte ami történt, az kizárólag egy szűk, agresszív csoport érdekét szolgálja. "Az elszomorító támadás ellenére is eltökélt vagyok, azt a politikát viszem tovább, amit a 2008. március 9-ei, a helyi kérdéseket is megfogalmazó, bizalmi népszavazáson az esztergomi voksolók több mint kétharmada támogatott" - tette hozzá.

Forrás: MTI

Meggyes még megjegyezte: szerinte "mind a politikában, mind a közélet más területein több elfogadásra, toleranciára, Magyarországon pedig több nyugalomra, a hasonló agresszív eseteket megelőző párbeszédre, konstruktív vitára lenne szükség".

Az eset kapcsán a Fidesz is közleményt adott ki, melyben arra hívták fel a figyelmet, hogy az utóbbi időben gyakoribbá váltak a Fidesszel szembeni erőszakos cselekmények. Felidézték, hogy a Szövetség Központi Hivatalánál nemrégiben gyakorlógránátot helyeztek el, az V. kerületi pártirodát megfenyegették, és megtámadták a békéscsabai Fidesz-irodát.

"Tarthatatlan, hogy a politikai indítékból elkövetett támadások és bűncselekmények elkövetőit a rendőrség mind a mai napig nem derítette fel" - írta Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője. A Fidesz a közleményben felszólította a rendőrséget, hogy a közélet szereplőit ért támadások, fenyegetések indítékainak és elkövetőinek felderítése érdekében tegyen hatékony lépéseket.

"Az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja elítéli az elmúlt hónapokban a közéleti, politikai szereplőket, pártokat ért minden támadást" - közölte a frakció nevében Tóth Károly képviselő. Tóth egyeztetését kezdeményez a pártok közt egy olyan törvénymódosítás érdekében, amely terrorcselekményeknek minősítené a közéleti szereplők elleni támadásokat, és új eszközöket biztosítana a bűnüldöző szerveknek, illetve a nemzetbiztonsági szolgálatoknak a sikeres felderítés és megelőzés érdekében.