Vizsgálják az elküldött balesetes kislány ügyét

Vágólapra másolva!
Csak a húsvéti ünnepek után volt hajlandó ellátni a szájsebészeti klinika egy nagypénteken balesetet szenvedett kislányt, ezért az ÁNTSZ vizsgálatot indított.  A tiszti főorvos szerint attól, hogy egy kórház nem ügyeletes, még elláthatta volna a gyereket, mert az az alapszály, hogy a betegeket nem szabad sorsukra hagyni.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot indított az ÁNTSZ Közép-Magyarországi Regionális Intézetének tiszti főorvosa annak kapcsán, hogy egy kislány napokon keresztül nem kapott kielégítő ellátást, miután balesetet szenvedett - mondta Kálnoki Gyöngyössy István, az intézet munkatársa az MTI-nek. Az InfoRádió beszámolója szerint a kilencéves budapesti kislány a húsvét előtti pénteken szenvedett kerékpárjával balesetet, ami miatt betört a szájürege, és több foga kifordult.

A gyermek az elsődleges ellátást már a baleset napján megkapta a Szent István Kórház szájsebészeti osztályán, azonban az nem sikerült úgy, hogy "esztétikailag és funkcionálisan is megfelelő legyen". A szülők szerették volna, ha a kislány végleges ellátást kap. Húsvét vasárnap egy szakorvos beutalta a szájsebészeti klinikára a gyermeket, ahol azt mondták, csak az ünnepek után, kedden tudják ellátni. Kálnoki Gyöngyössy szerint attól, hogy a klinika aznap nem volt ügyeletes, elláthatta volna a gyereket. A kislányt végül a Madarász utcai Gyermekkórházban műtötték meg kedden.

A szakember hangsúlyozta, hogy gyermek szájsebészeti ügyelet korábban sem volt, a felnőtt szájsebészetnek kellett mindig is ellátnia a gyermekeket. A konkrét eset kapcsán az ÁNTSZ és a szájsebészeti szakfelügyelő főorvos is vizsgálatot folytat. Amennyiben kiderül, ellátási hiba történt, vagy annak ellenére nem kezelték a kislányt, hogy megtehették volna, fegyelmi felelősségre vonás lehetséges.

Kálnoki Gyöngyössy szerint minden intézménynek tudnia kell, hogy a hozzá forduló beteget hol látják el: "nem szabad a beteget sorsára hagyni". Felhívta a figyelmet arra, hogy a Sürgősségi Betegellátást Koordináló Csoport (korábbi nevén a Központi Ágynyilvántartó) 3116-000-s, éjjel-nappal hívható telefonszámán bárki megkaphatja azt az információt, hogy lakhely szerint hova kell fordulnia, ha ügyeleti ellátást kér, de az Országos Mentőszolgálat is ad tájékoztatást.