Halálos gyöngyvirágtól óv az ÁNTSZ

Vágólapra másolva!
Akár halálos mérgezést is okozhat a gyöngyvirág és a kikerics, melyeket könnyű összetéveszteni a fűszernövényként használatos medvehagymával. Az ÁNTSZ közleményt adott ki arról, hogyan lehet felismerni a veszélyes növényeket.
Vágólapra másolva!

A mérgező májusi gyöngyvirág és őszi kikerics veszélyére figyelmeztető közleményt adott ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Mindkét növény olyan szívre ható mérget tartalmaz, ami már egészen kis mennyiségben is súlyos tüneteket okozhat, sőt akár végzetes is lehet.

A mérgezés veszélyének elsősorban a gyakorlatlan növénygyűjtők vannak kitéve, akik könnyen összekeverhetik a gyöngyvirágot és a kikericset az ártalmatlan, kedvelt fűszernövénnyel, a medvehagymával - figyelmeztet az ÁNTSZ.

A medvehagyma március végén, április elején virágzik, egy időben a gyöngyvirággal. Úgy lehet megkülönböztetni őket, hogy a medvehagyma virágja kicsi, fehér, csillag alakú és a szár végén fejlődik.

A gyöngyvirág virágai viszont harang alakúak, a szár mentén nőnek. A kikericsen pedig tavasszal soha nincs virág, és az erdőkben élő medvehagymával ellentétben réteken, napos mezőkön található meg.

Forrás: MTI

Májusi gyöngyvirág

Elsősorban a medvehagyma fiatal leveleit lehet összekeverni a mérgező növényekkel. Segítheti a felismerést, ha a levelet ujjaink között összedörzsöljuk: ha fokhagyma szagot lehet érezni, biztosan medvehagymáról van szó. "Amennyiben nem tudjuk a növényt kétséget kizáróan azonosítani, inkább ne gyűjtsük be, hanem megbízható forrásból vásároljuk meg" - áll az ÁNTSZ közleményében.

Ha kiderül, hogy valamelyik mérgező növényt szedte le valaki, sürgősen kezet kell mosnia. Mérgezés gyanúja esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.