Enged a sztrájkkal fenyegetett BKV

Vágólapra másolva!
Elállna a 300 fős létszámleépítéstől, illetve bevonná a a paraméterkönyv megtervezésébe szakszervezeteket is BKV vezetése. Ezt az engedményt a sztrájkkal fenyegető érdekvédőkkel folytatott szombati tárgyaláson tette a cégvezetés. A szakszervezetek vasárnap reagálnak az új javaslatra, de a hatalmas káosszal fenyegető BKV-sztrájk várhatóan nem marad el. Az érdekvédők ugyanis kevés esélyt látnak a megegyezésre.
Vágólapra másolva!

Engedményeket tett a BKV Zrt. vezetése, miután a szakszervezetek képviselői elutasították az általuk készített megállapodás-tervezet első verzióját szombati tárgyalásukon. A cégvezetés a módosított verzióban már elállt a 300 fős létszámleépítéstől, illetve vállalta, hogy a paraméterkönyv tervezetének végső kidolgozásába bevonja a szakszervezeteket is.

A BKV Zrt. menedzsmentje azt is megígérte, hogy konzultációkat kezdeményez a főváros és az állam képviselőivel a vállalat biztonságos finanszírozásának megteremtése érdekében. Utóbbi teljesülésére határidőt is szabott: augusztus 31-ét. Cserébe elvárják, hogy addig a szakszervezetek ne lépjenek sztrájkba, és ha a finanszírozás kérdésében érdemi eredményre jutottak, akkor azt követően 2010 december 31-ig egyáltalán nem szerveznek sztrájkot.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) elnökhelyettese szerint a munkáltató ígérete nem garancia arra, hogy teljesülnek a szakszervezetek követelései. "Eddig is az lett volna a vezetőség dolga, hogy eljárjon a tulajdonosnál és az államnál, hogy oldják meg a BKV finanszírozási problémáit, nem vállaltak semmi többet, mint, hogy próbálják megoldani, ami eddig is dolguk lett volna" - mondta.

A szakszervezetek vasárnap reagálnak az új javaslatra, a tárgyalások vasárnap délután négykor folytatódnak. A szakszervezetek képviselői szerint nagyon kevés esély van arra, hogy sikerül megegyezniük.

Az érdekvédők azt követelik, hogy a cégvezetés vonja vissza a járatritkítási tervezetet, és álljon el a bejelentett 300 fős létszámleépítéstől, illetve keressenek megnyugtató megoldást a BKV finanszírozási problémáira.

Az esetleges hétfői, üzemkezdettől 13.00 óráig tartó munkabeszüntetés idején nyújtandó elégséges szolgáltatás mértékéről a tárgyalás első felében nem esett szó - mondta az MTI-nek Nemes Gábor.

A szakszervezetek azt ajánlják, hogy a sztrájk idejére 100, éjszakai menetrend szerint közlekedő autóbusz bonyolítaná a főváros tömegközelekdését. A BKV alvállalkozóival (Észak-Pesten és Dél-Budán üzemeltetnek járatokat) együtt ez a normális üzem 10 százaléka lenne. A Metró, a HÉV, a trolibusz és a villamos nem közlekedne.

A BKV Zrt. vezetése azonban kevésnek tartja ezt. Pénteken azt javasolták, hogy a felszíni közlekedés esetében (troli, villamos, HÉV, autóbusz) a csúcsidőszakban 50 százalékos legyen az elégséges szolgáltatás mértéke, vagyis legalább minden második jérmű induljon el. A szakszervezetek képviselői ezt elutasították. Korábban a közlekedési társaság vezetése ennél is magasabb mértékű elégséges szogáltatásra kért garanciát a sztrájk meghirdetőitől.