Gyurcsány a koalíció fennmaradását szeretné

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken arról beszélt a parlamentben, hogy a koalíció fennmaradását tartaná a legjobb megoldásnak. Szerinte a legnagyobb esély mégsem erre van, hanem valószínűbb egy nyitott egypárti szocialista kormány megalakulása.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem örül az SZDSZ döntésének, és jobban szeretné a koalíció fennmaradását, mert szerinte az szolgálná jobban az ország érdekét - erről a kormányfő beszélt pénteken a Parlamentben nemzetközi sajtótájékoztatóján. Ennek ellenére a kormányfő szerint a legnagyobb valószínűsége egy nyitott, egypárti szocialista kormány megalakulásának van.

A miniszterelnök azt mondta, ha kisebbségi kormányzásra kényszerül, kabinetje mérsékelt, felelős reformpolitikát folytat majd, amelynek talapzata az egyensúly megtartása, vagyis a konvergenciaporgram folytatása lesz. Hozzátette: biztos abban, hogy ilyen politikához az SZDSZ és az MDF is támogatást nyújtana. "Azért nem mondhatok ennél többet, mert a végső döntést a koalíció felbontásáról az SZDSZ nem hozta meg" - mondta Gyurcsány.

Szerinte a "minden korábbinál nagyobb koalíciós feszültség" nem személyi vagy hatalmi jellegű viták miatt alakult ki az MSZP és az SZDSZ között, hanem azért, mert a kisebbik kormánypárt úgy érzi, túl sokat kellett feladnia a programjából. "Többet akarnak, mint amit a szocialisták lehetségesnek tartanak" - mondta Gyurcsány, aki szerint világosan látszik, hogy hol vannak a főbb ellentétek az MSZP és SZDSZ között: az ingatlanadó, a MÁV-szárnyvonalak bezárása és az egészségbiztosítási törvény ügyében.

Az esetleges lemondását és az előre hozott választást firtató kérdésre Gyurcsány úgy felelt: "egy, az általam képviseltnél markánsabb reformpoltiikához szívesen nyitok utat, de reformellenes politikához nem". A kormányfő szerint az előre hozott választásnak egy akadálya van ma Magyarországon: nem látszik, az ellenzéknek milyen álláspontja van. Csak akkor lehet előre hozott választás, ha annak tartalmi feltétele megvalósul, vagyis mindenki kiteríti a kártyáit - mondta a kormányfő, aki többször elismételte: nincsenek személyi és egyéni szempontjai.

A lemondás kapcsán még azt is megjegyezte, hogy ha az MSZP és az SZDSZ meg tudna állapodni egy új kormányprogramban, akkor azt bárki beterjeszthetné a parlamentnek, akiben a két párt megbízik. Arra a felvetésre, hogy lehetséges lenne-e egy szakértői kormány, azt válaszolta: ez a parlamenten múlik, azon, hogy a pártok tudnak-e biztosítani többséget egy ilyen kormánynak. Gyurcsány azt mondta: az MSZP biztos nem szavazna meg egy olyan 2000 milliárdos kiadáscsökkentést, mint amit Simor András, a jegybank elnöke szorgalmazott egy cikkében.