Tölgyessy szerint Gyurcsányt kaptuk kiigazítás helyett

Vágólapra másolva!
A kisebbségi kormányzás lassú agónia lenne, ezért még idén előre hozott választásokat kellene tartani - mondta Tölgyessy Péter. Az SZDSZ volt elnöke szerint Gyurcsány Ferenc az egészségügyi miniszter leváltásával próbált rugalmasan elszakadni saját, hibásnak bizonyult politikájától, de ezzel vérig sértette a szabad demokratákat. Tölgyessy nem tartaná szerencsésnek, ha a Fidesz kétharmados töbséget szerezne, de úgy véli, az utóbbi időben Orbán Viktor elkezdett visszatérni a politikai közép felé.
Vágólapra másolva!

"Egy igazán karakán miniszterelnök azt mondaná: kedves SZDSZ, van négy hetetek, hogy visszatérjetek a koalícióba, vagy én magam kezdeményezem a parlament feloszlatását és az új választásokat" - értékelte a koalíciós válságot Tölgyessy Péter, az SZDSZ egykori elnöke csütörtök este, a Deák Ferenc Közéleti Klub rendezvényén. Tölgyessy szerint a kisebbségi kormányzás nem lenne más, mint lassú agónia, így jobban járna az ország, ha még idén megtartanák az előre hozott választásokat.

Szinte kizárt, hogy bárki megsegítse ezt a kormány, például a költségvetési törvény elfogadásában - érvelt az új választások mellett Tölgyessy, aki szerint egy, a magyarhoz hasonló kétpólusú politikai rendszerben nem működhet a kisebbségi kormányzás. Úgy vélte, különféle trükkökkel - például azzal, hogy a szabad demokrata képviselők nem mennek be a terembe a szavazásokkor - túl lehet élni 2010-ig, de "egyszerűbb elébe állni az országnak, és azt mondani: nem sikerült".

A volt SZDSZ-elnök szerint a baloldal 2001 nyarán indult el azon az úton, amely a mostani válságig vezetett. Akkor - érzékelve Orbán Viktor és a Fidesz népszerűségének növekedését - kezdtek bele az úgynevezett személyiséggyilkos politikába (rájátszva Orbán valódi hibáira), illetve hihetetlen túlzásokat kezdtek ígérni, abban a biztos tudatban, hogy úgy sem nyerhetnek. Végül azonban - ha hajszállal is - nyertek, és olyat tettek, amit még soha egyetlen kormány sem: megvalósították a programjukat.

Egy év alatt Magyarországon 22 százalékkal nőttek a reálbérek - mondta Tölgyessy, ami még soha nem fordult elő a magyar történelemben. Hasonló is csak egyszer, 1957-ben volt, ami Tölgyessy szerint azt jelzi, Medgyesy Péter kormánya úgy érezte, legitimációs gondjai vannak, és jóléti intézkedésekkel igyekezett népszerűséget vásárolni. Elkövették azonban a magyar gazdaság történetének legnagyobb hibáját, hiszen az egekbe szökött a hiány és az államadósság.

Amikor pedig Medgyessy megbukott, a kiigazítás helyett Gyurcsány Ferenc jött - mondta Tölgyessy -, akit egy rövid ideig a baloldal hőseként ünnepeltek, de a 2006-os választások után szinte egy pillanat alatt vesztette el a népszerűségét. Ráadásul a nélkül, hogy végrehajtotta volna az ígért reformokat - vélte a volt pártelnök. A népszavazás után egyértelművé vált, milyen súlyos a helyzete, de Gyurcsány merev védelemre rendezkedett be, nem engedett, sőt, provokatívan lépett fel.


Ezt azonban csak a népszavazást követő három hétben tudta tartani, majd múlt hét szombatján, az MSZP pártértekezletén rugalmas elszakadásba ment át Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztésével. "Vérig sértette az SZDSZ-t" - mondta Tölgyessy, hiszen a saját hibáiért a koalíciós partnert okolta. "Az SZDSZ úgy reagált, ahogy szokott. Elszaladt a falig, és azt mondta: eb ura fakó!" - jellemezte volt pártját Tölgyessy.

A kormánykoalíció bírálata mellett Tölgyessy arról is beszélt, nincs meggyőződve róla, hogy a Fidesz - amelynek sokáig képviselője volt - bölcs politikát folytatott az elmúlt években. "Túl sok tilalomfát vert le" - utalt többek közt a vizitdíj és a tandíj elutasítására. Ez pedig - vélte - jó előre behatárolhatja egy esetleges Fidesz-kormány mozgásterét, pedig jobb lenne felkészíteni az embereket arra, milyen áldozatokat kell meghozni.

Kérdésre válaszolva Tölgyessy azt mondta, életveszélyes lenne, ha egy következő választáson bármelyik párt - jelen esetben a Fidesz - kétharmados többséget szerezne. Szerinte Orbán 2002-ben és 2006-ban azzal veszítette el a választásokat, hogy a régi, a II. világháború előtti hagyományokat követő joboldalt választotta a polgári közép helyett. Mivel nem foglalkozott vele, a közép a baloldalhoz húzott, és csak most, a kormány hibái miatt távolodott el tőle. "Magyarország van annyira polgárosult, hogy középen lehet választást nyerni" - mondta Tölgyessy, aki szerint az utóbbi néhány hónapban Orbán ismét elkezdett hidakat verni a politikai közép felé, legfőképpen azzal, hogy bölcsen hallgatott a népszavazás után vagy a koalíciós válság kirobbanásakor.