Szonda: Mély gazdasági válságtól tart a többség

Vágólapra másolva!
Az emberek többsége szerint komoly gazdasági következményei is lehetnek a kormányválságnak - derül ki a Szonda Ipsos felméréséből, amely a Népszabadság és az MTV megbízásából készült. Sokan vannak azok is, akik szerint előre hozott választások fogják megoldani a mostani politikai krízist.
Vágólapra másolva!

A Szonda Ipsos felmérésében megkérdezettek 37 százaléka szerint a koalíciós válság megoldása az lesz, hogy előre hozott választásokat tartanak. 14 százalék véli úgy, hogy a miniszterelnök marad, ugyanennyien gondolják azt, hogy távozik, és egyúttal visszatér a koalícióba az SZDSZ. 22 százalék gondolja, hogy a szocialisták kisebbségben lesznek 2010-ig - derül ki a kutatásból, amely a Népszabadság és az MTV Az este című műsora megbízásából készült.

Amikor a kutatók azt a kérdést tették fel, hogy milyen megoldást szeretnének, akkor a megkérdezettek 49 százaléka válaszolt úgy, hogy előre hozott választást. 17 százalék arra szavazna, hogy maradjon helyén a miniszterelnök, 12 arra, hogy menjen, de ismét legyen koalíció, és újabb 12 százalék, hogy az MSZP kormányozzon 2010-ig.

Az ötszáz ember megkérdezésével végzett kutatásban a válaszadók 34 százaléka véli úgy, hogy a kisebbségi kormány kitart 2010-ig, 33 százaléka szerint csak néhány hónapig, 17 százaléka szerint az uniós választásokig (16 százalék nem tudja vagy nem adott választ).

A többség úgy véli, hogy a válságnak nemcsak politikai, hanem gazdasági következményei is lesznek. A megkérdezettek 54 százaléka szerint mély gazdasági válság keletkezhet a helyzetből, míg 14 százalék véli úgy, hogy csak politikai gondokkal kell számolni, 22 százalék szerint pedig a koalíciós szakítás megakasztja a reformokat, de ezt túl fogja élni a gazdaság.

A kormányválság az után következett be, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton bejelentette, kezdeményezi Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztését. Az SZDSZ - amely a minisztert jelölte - nem fogadta ezt el, és hétfőn bejelentette, visszahívja minisztereit a kormányból, vagyis lényegében felmondja a koalíciót.