Századvég: nőtt a politikai aktivitás és a Fidesz előnye

Vágólapra másolva!
Megnőtt a politikai aktivitás a népszavazás után, a megkérdezettek 67 százaléka mondta azt, elmenne egy parlamenti választásra - derül ki a  Századvég és a Forsense márciusi felmérésáből. Tovább romlott a kormány megítélése, és tovább növelte előnyét a Fidesz az MSZP-vel szemben. Az MDF-nek van esélye bejutni a parlamentbe, az SZDSZ-nek nincs.
Vágólapra másolva!

Érezhetően emelkedett a politikai aktivitás a népszavazás után - áll a Századvég és a Forsense legújabb, márciusi felmérésében. A megkérdezettek 67 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan elmenne szavazni egy most vasárnapi parlamenti választáson. Ez az arány 10 százalékponttal magasabb az egy hónappal korábban mértnél. Három százalékkal emelkedett azoknak az aránya, akik a jelenlegi pártok közül képesek választani (49 százalék), és januárhoz képest 6 százalékkal csökkent a bizonytalanok aránya.

A közvélemény-kutatás (amely még a koalíciós válság szombati kirobbanása előtt készült) eredményei szerint növekedett a két nagy párt támogatottsága közti különbség. Az összes megkérdezett 30 százaléka szavazna a Fideszre (+4 százalék), míg az MSZP-re mindössze 12 százalék (-1 százalékpont). Az MDF 3 százalékon, az SZDSZ pedig 2 százalékon áll. Az összes többi párt támogatottsága együttesen 2 százalék.

A politikai aktivitás erősödésének másik jele, hogy a megkérdezettek 41 százaléka sorolható a biztos szavazó pártválasztók kategóriájába. A növekedés egyértelműen a Fidesznek kedvezett. Ennek megfelelően februárhoz képest 64-ről 68 százalékra nőtt a támogatottsága, míg az MSZP-é 26-ról 20 százalékra csökkent. Az MDF eléri az 5 százalékos küszöböt, az SZDSZ támogatottsága viszont nem haladja meg a 3 százalékot.

Márciusban tovább romlott a kormány megítélése, a megkérdezettek 66 százaléka ítéli meg negatívan (6 százalékos romlás) a kormányzat teljesítményét. Az ellenzék megítélése javult, 50 százalék a pozitív véleményt formálók aránya (+7 százalék). A válaszadók 28 százaléka mindkét oldallal elégedetlen.

A népszavazást követően a megkérdezettek 48 százaléka támogatta a kormány leváltását (+4 százalék), és csak 34 százalék volt azon a véleményen, hogy maradjon a kormány. Jelentős változás következett be a pártválasztásukban bizonytalanok véleményében. Míg januárban megközelítőleg azonos arányú volt mindkét opció támogatottsága, addig most már 45 százalékuk támogatja a kormányváltás gondolatát, és csupán 26 százalékuk szeretné, ha maradna a jelenlegi kormány.