Kókának már nincs baja Gyurcsány képességével

Vágólapra másolva!
Bár hétfőn a parlamentben Kóka János SZDSZ-elnök még azt mondta, hogy a miniszterelnökben elfogyott a képesség az ország megújítására, csütörtökön már azt nyilatkozta, nem Gyurcsány személyes képességeinek hiánya okozta a válságot. Kóka azt mondta, a liberális pártban mindenki egyetért a koalíció elhagyásával, közben azonban Fodor Gábor arról beszélt, hogy ötven százalék esélyét látja a maradásnak.
Vágólapra másolva!

"Elfogyott önben, miniszterelnök úr az erő, a szándék, az akarat, a képesség az ország megújítására" - fogalmazott meglehetősen keményen Kóka János hétfőn a parlamentben, nem sokkal az után, hogy az általa vezetett SZDSZ közölte, visszahívja minisztereit a kormányból, és ezzel gyakorlatilag felmondja a koalíciót.

Csütörtökön a Nap-keltében már finomabban fogalmazott Gyurcsány Ferencet illetően, és közölte, nem személyesen őt vádolja a kialakult helyzetért. "Valószínűleg ez nem az ő személyes képességeinek a hiánya, nem az ő tudásának a hiánya, hanem valami miatt azok a korlátok, amik felépültek körülötte, ma lényegében nullára csökkentették Gyurcsány Ferenc mozgásterét" - mondta Kóka.

Az SZDSZ elnöke beszélt arról is, hogy nem számít előre hozott választásokra, azonban a kisebbségi kormányzást kockázatosnak tartja. Hozzátette, az SZDSZ a koalícióból való kilépés tekintetében teljesen egységes, mind a négy volt elnök, ő mint jelenlegi elnök, valamennyi ügyvivő, és valamennyi frakciótag ezen az állásponton van. Annak ellenére mondta ezt, hogy a párt egyik legbefolyásosabb embere, Fodor Gábor azt nyilatkozta, ötven százalék esélyt lát a koalíció fennmaradására, a kisebbségi kormányzást pedig nem tartja hosszú távon lehetséges megoldásnak.

A kormányválság az után következett be, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton bejelentette, kezdeményezi Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztését. Az SZDSZ - amely a minisztert jelölte - nem fogadta ezt el, és hétfőn bejelentette, visszahívja minisztereit a kormányból, vagyis lényegében felmondja a koalíciót.