Az SZDSZ nem enged a pénztártörvényből

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ nem fogja megszavazni a szocialisták javaslatát az egészségbiztosítási törvény átalakítására - írja közleményben a párt. Az MSZP azt tervezi, hogy mégsem engedi be a magántőkét a biztosítási piacra.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ előre leszögezte, hogy nem fogja megszavazni az egészségbiztosítási törvény átalakítását, amelyre a szocialisták tesznek hamarosan javaslatot. Az MSZP ugyanis - derült ki szerdán - azt tervezi, hogy visszatér eredeti elképzeléseihez, és nem engedi be a magántőkét az egészségbiztosítási piacra.

A szocialista elképzelés szerint hét regionális pénztár lesz, százszázalékos állami tulajdonban. A pénztártörvény átalakítására vonatkozó egyeztetést szerdán kezdte meg az MSZP raportőri csoportja, amelynek ülésén a kormányfő is részt vett.

Az SZDSZ viszont már a tárgyalás után egy nappal közleményt adott ki, melyben ellenzi a változtatásokat. A párt szerint a szocialista javaslat "kizárja a magánbefektetőket, megszünteti a választás lehetőségét, ezáltal a verseny feltételét is", miközben "hét erős állami monopóliumot hozna létre".

"Az SZDSZ arra is törekedett, hogy az egészségbiztosítási rendszert eltávolítsa a politikától", a szocialisták rendszere viszont "nem szüntetné meg a politikai függést" - olvasható a közleményben.