"Nem űzni, nem hajtani" - a Fidesz a kormányválságról

Vágólapra másolva!
Nem a mi balhénk - mondta egy fideszes képviselő arról, hogyan áll hozzá a nagyobbik ellenzéki párt a hétvégén kirobbant kormányválsághoz. A [origo]-nak nyilatkozó fideszes képviselők szerint visszafogottságot kell mutatni, így profitálhat a helyzetből a legtöbbet a párt, azaz nem szabad bukásba hajszolni a kormányt.
Vágólapra másolva!

"Továbbra is visszafogottan kell reagálni. Nem űzni, nem hajtani a kormánybukást" - közölte az [origo]-val a véleménye szerint célravezető taktikát a Fidesz egyik névtelenséget kérő frakcióvezető-helyettese. A politikus szerint irreális vágyakat keltene az emberekben, ha azt a látszatot erősítenék, hogy ha ők gyorsan átveszik a hatalmat, akkor egyből minden jó lesz. "Túl nagy várakozást nem szabad keltenünk" - fogalmazott.

Szintén a háttérbe vonulást tartja célravezetőnek Révész Máriusz is, aki állítása szerint nem ismeri a hivatalos stratégiát, "de meg lenne lepve, ha nem így gondolná az elnökség is". Véleménye szerint a kormányválság idején a visszafogottság lehet számukra a kedvező taktika, "addig jó, amíg nem vagyunk fókuszban".

Szerinte a népszavazás előtt maximum 2,5 millió Fidesz-szimpatizánst mutattak ki a különböző mérések, miközben ennél 800-900 ezerrel többen szavaztak az általuk támogatott "igen" mellett. "Ezek megtartásához egy erőszakos, agresszív fellépés biztos nem jó, kulturált magatartás kell" - mondta Révész.

"Távol maradni. Nem a mi balhénk" - kommentálta röviden az MSZP-SZDSZ torzsalkodásával kapcsolatos ellenzéki magatartást képviselőtársa, Fónagy János. Talán még nála is óvatosabb magatartást tanúsítana Balla Mihály, aki többször azt ismételte meg: "Várjuk meg a fejleményeket, túl bonyolult a helyzet az állásfoglaláshoz."

Élvezték Kóka odamondogatását

Öröm, de nem káröröm - így válaszoltak az ellenzéki képviselők, amikor a kormányválság által a Fidesz-frakció körében kiváltott hangulatról kérdeztük őket. Szerintük örömre ad okot, hogy bebizonyosodott, amit eddig mondtak: "ezek" nem tudnak kormányozni. Többen közülük megmosolyogják a történteket, nincs bennük káröröm. Utóbbit azzal indokolták, hogy szerintük az országnak most még rosszabb lesz.

Kóka János hétfő délutáni parlamenti beszólásával kapcsolatban - amikor Gyurcsányt kritizálta - ketten is meglepettségükről beszéltek. "Élmény volt. Olyanra még nem volt példa, hogy egy ilyen szintű vita nyilvánosságot kapjon. Ennek egy koalíciós egyeztetésen kellett volna elhangoznia" - mondta a frakcióvezető-helyettes arra utalva, hogy az SZDSZ elnöke szerint a kormányfőből elfogyott a bátorság és a reformok melletti elkötelezettség.

Koncok, alkalmatlanok és meggyőződések

Vezető fideszes politikusok elmúlt napokban elhangzott nyilatkozataiból úgy tűnik, hogy a párt még nem tette magáévá egységesen az [origo] által megkérdezett párttagok visszafogottságot illető véleményét, igaz, a párt nem ragad meg minden lehetőséget, hogy nyomuljon, viszonylag szűk kör nyilatkozik a kormányválságról és ők is viszonylag ritkán.

Horváth Ágnes menesztésének bejelentése után azt mondta Navracsics Tibor frakcióvezető, hogy Gyurcsány Ferenc minden személyi áldozatot kész meghozni, hogy biztosítsa saját túlélését. Hétfő délután, a Kóka-kritikát követően pedig így nyilatkozott: "Van egy alkalmatlan miniszterelnök, van egy alkalmatlan kormány, van egy hiányzó kormányzati politika, és nem marad más, mint a felelőtlen egymást vádaskodásával foglalkozó két politikai csoport".

A két megnyilvánulás között a pártelnök Orbán Viktor nyilvánította ki, hogy az ország jelenlegi válságát csak az előre hozott parlamenti választás oldhatja meg. "Világosan látszik, hogy nem megy nekik"- nyilatkozta. Kövér László pedig azt mondta: "Meggyőződésem, hogy annak a politikai garnitúrának, annak a politikai mentalitásnak az eltűnése a magyar politikai közéletből, amit az SZDSZ képvisel, a kiinduló feltétele a normális politikai demokrácia kiépítésének, az úgynevezett baloldal valódi baloldallá válásának, meg az úgynevezett jobb- és baloldal egymással történő szóértésének is."

Az elmúlt napokban legtöbbet nyilatkozó Navracsics Tibor kijelentette azt is, hogy a koalíciós marakodás nem politikai ellentétekről, hanem pozíciók elosztásáról szól, "a koncon marakodnak". Ennek igazolására a frakcióvezető azt mondta: az az SZDSZ, amely 2006. október 23-án a Fidesz békés tüntetésének szerinte brutális rendőri szétverése után nem tartotta szükségesnek még azt sem, hogy az MSZP-vel szemben kifogásait hangsúlyozza, most az egészségügyi miniszter menesztése kapcsán koalíciós szakításról beszél.