Két hét múlva kész az új pénztártörvény

Vágólapra másolva!
Az MSZP szerint két héten belül elkészülhet a pénztártörvény módosításának első változata. A szerdai megbeszélésen a törvénytervezet kidolgozásával megbízott bizottság visszatért az eredeti tervekhez, így a hét leendő regionális pénztár százszázalékos állami tulajdonba kerülhet.
Vágólapra másolva!

Két hét múlva készül el az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvénytervezet első változata, amely kiveszi a magántőkét a javaslatból - tudta meg az MTI szerdán, a jogszabály előkészítésével megbízott szocialista raportőri csoport ülése után. A megbeszélésen a miniszterelnök is részt vett.

A szocialisták visszatértek eredeti elképzelésükhöz, amely szerint hét regionális pénztár lesz, százszázalékos állami tulajdonban. A jelenlegi egészségbiztosítási törvény alapján megoldható ugyanis, hogy egy nonprofit és regionális elvű, a betegeket képviselő, százszázalékos állami tulajdonban lévő biztosítási rendszer jöjjön létre - mondta Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője, aki szerint a szocialisták politikai döntése megszületett, most a szakmai munka következik, hogy meglegyenek azok a százszázalékos állami tulajdonú pénztárak, amelyek egy lépést jelentenek az egészségügyi reformban.

Tukacs szerint módosítani kell a területi elvet is, mivel az MSZP azt szeretné, ha nagyobb területi egységekben működnének a pénztártagok, betegek képviselői. Véleménye szerint az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény esetében lehetőség van arra, hogy két-három hét múlva megtárgyalják az első szakmai változatokat. Rohanni nem célszerű, mert az a hibázás lehetőségét rejti magában - mondta. A taglétszámra vonatkozóan a politikus azt mondta, a korábban előírt keret valószínűleg értelmét veszti, mivel a regionális egységek ezek nélkül az előírások nélkül is működhetnek.

Korábban arról szóltak hírek, hogy a pénztárakat bevonnák az új tulajdonosi programba, erről azonban jelenleg nincs szó. Az MTI úgy tudja, a tanácskozás elején Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tájékoztatta a raportőri csoport tagjait a koalíciós tárgyalásokról.