Fodor komoly politikai válságra számít

Vágólapra másolva!
Fodor Gábor szerint Magyarországon nincs olyan politikai helyzet, hogy a kisebbségi kormányzás tartósan működhetne - nyilatkozta a politikus a Magyar Televízió Az Este című műsorában. Korábban a Heti Válasznak adott interjújában még 50 százalék esélyt adott a koalíció fennmaradásának. Ebben a szabad demokrata politikus azzal támadja Gyurcsány Ferencet, hogy csak a könnyű népszerűség-hajhászás vezetett a kormányfő szombati bejelentéséhez, ugyanakkor arról beszél, hogy az "új SZDSZ-nek" tudnia kell akár a Fidesszel is együttműködni. Horn Gábor ügyvivő szerint nem lesznek előre hozott választások.
Vágólapra másolva!

Fodor Gábor az MTV Az Este című műsorában kijelentette, nem hisz a kisebbségi kormányzásban. "Lehet ideig-óráig próbálkozni ezzel, de ebből csak komoly politikai válság lesz" - hangoztatta személyes véleményeként. Mint mondta, az MSZP-nek és az SZDSZ-nek közös felelőssége, hogy ezt a válságot megakadályozzák, mert nem erre kaptak felhatalmazást a választóktól.

A kialakult helyzetről szólva ugyanakkor azt mondta, hogy a kezdeményezés most a szocialista pártnál van, s ha nincs alapvető változás, az SZDSZ-es miniszterek április 30-án fel fognak állni székükből.

Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője korábban a Heti Válasz csütörtökön megjelenő számában olvasható interjúban azt nyilatkozta, hogy ötven százalék az esély arra, hogy pártja kilép a koalícióból. "Az SZDSZ 1996 és 1998 között nem tudott kilépni a Horn-kormányból, holott erre szükség lett volna. Most a párt érdekében minden lehetőséget végig kell gondolnunk. Továbbra is ötven százalék esélyt látok a maradásra és ötvenet a koalíció elhagyására" - nyilatkozta a liberális környezetvédelmi miniszter. Hozzátette, szerinte végig kell nézni, milyen változásokat képes életbe léptetni ez a koalíció. "Ha vannak még ilyenek, van értelme a közös kormányzásnak" - fogalmazott.

Fodor arról is beszélt, hogy az SZDSZ azért nem azonnal hívja vissza tisztviselőit a kormányból, hogy legyen idő átgondolni a helyzetet. "Meg kell néznünk, mi a kormányzás értelme. Ha tudunk közös pontokat találni, folytatni kell. Ellenkező esetben nincs dolgunk egymással" - fogalmazott. A politikus szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök legnagyobb problémája a hitelének elvesztése. "Ez azonban nemcsak a kormányfő gondja, hanem az MSZP-é és a miénk is. Előfordulhat olyan helyzet, amikor a hitelvesztés megállítására személyi kérdéseket is fel kell vetnünk" - fűzte hozzá.

Népszerűséghajhász Gyurcsány

A liberális politikus szerint az SZDSZ-nek jó viszonyt kell kialakítania az ellenzékkel, az "új SZDSZ" nem halogathatja tovább a kapcsolatok normalizálását. Céljuk, hogy mind az MSZP-vel, mind az Fidesszel képesek legyenek együttműködni, "ha úgy hozza a sors". "Szűk egy évünk van, a 2009-es európai parlamenti választás számunkra vízválasztó lesz. Arra készültem, hogy csak jövőre lesz elnökválasztás, eszem ágában sem volt siettetni a dolgot. Ám azt, hogy kinek kell ringbe szállnia, akkor kell eldöntenünk, amikor véglegessé válik a tisztújítás menetrendje. Azt fogom tenni, ami az SZDSZ-nek a legjobb" - jelentette ki Fodor Gábor.

Gyurcsány Ferencnek az MSZP pártértekezletén elhangzott szombati beszéde - melyben bejelentette Horváth Ágnes menesztését - a könnyű népszerűség megszerzéséről szólt, de a kormánypártoknak szerinte ennél nagyobb felelősséggel kell viseltetniük egymás iránt - mondta Fodor, aki szerint egy ilyen horderejű ügyet nem illik egy pártértekezleten bejelenteni s kihasználni, hogy az SZDSZ belső problémákkal küzd.

Horn Gábor: Hátrább az agarakkal, Orbán kolléga!

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője úgy látja, hogy a jelenlegi kormány kitölti idejét, akár kisebbségben is, a következő reguláris választásokig. Az ügyvivő szerint pártja sohasem zsarolta a nagyobbik kormánypártot, mert ha ez így lenne - fogalmazott egy közéleti személyekkel folytatott beszélgetése során - már lenne több-biztosítós rendszer és rászorultság elven működő szociálpolitika. Szerinte sem a vizitdíj, sem a kórházi napidíj nem az SZDSZ programjában szerepelt. Elmondta, hogy sohasem zsarolták az MSZP-t, tudomásul vették, hogy az SZDSZ kisebb párt és hogy Magyarországon a liberális értékeket vallók nincsenek többségben.

A szabad demokrata politikus szerint nincsen olyan, hogy külső SZDSZ-es támogatás, nem ezért lépnek ki a koalícióból. Lehetségesnek tart azonban olyan szcenáriót, hogy nekik is fontos kérdéseket támogatnak.

"Hátrább az agarakkal, Orbán kolléga!", választások 2010-ben lesznek - üzente az SZDSZ-es képviselő a Fidesz elnökének előre hozott választásokra vonatkozó nyilatkozatával kapcsolatban. Mint elmondta, az országnak nem érdeke az előre hozott voksolás.

Dávid Ibolya: Gyenge színdarab

Gyengén megírt politikai színdarab a koalíciós szakítás, mivel valójában azt a célt szolgálta, hogy mind az MSZP, mind az SZDSZ ismét egységessé váljon és visszaszerezze elveszített támogatóit. Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában az MDF elnöke úgy vélte, hogy a koalíciós pártok szakítása jó megtervezett forgatókönyvön alapult, vagyis a koalíció felmondásával mindenki jól járt.

Medgyessy Péter: nagyon nehéz elképzelni a koalíció 2010-es győzelmét

Medgyessy Péter szerint nagyon nehéz elképzelni, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció meg tudja nyerni a 2010-es választást. A másik oldal győzelmének mértékét attól teszi függővé, hogy a megmérettetéskor milyen szocialista miniszterelnök lesz.

A volt miniszterelnök az ATV egyik műsorában azt is közölte, Gyurcsány Ferenc kormányfő ma már "több konfliktust és problémát okoz, mint amennyit megold, és ha ez igaz, akkor ennek a konzekvenciáit le kéne vonnia". Medgyessy szerint Gyurcsánynak az őszödi beszéd kiszivárogtatása után kellett volna lemondania.