Előzetesben marad a Zuschlag-ügy egyik gyanúsítottja

Vágólapra másolva!
Továbbra is előzetes letartóztatásban marad Katus Ferenc, a Zuschlag-ügy egyik gyanúsítottja - közölte kedden a Csongrád Megyei Bíróság szóvivője. A férfi az elsőfokú tárgyalást megelőző bírói határozatig, azaz előreláthatólag június 4-ig marad előzetesben.
Vágólapra másolva!

A Csongrád Megyei Bíróság két hónappal - június 4-ig - meghosszabbította Katus Ferencnek, a Zuschlag-ügy egyik gyanúsítottjának az előzetes letartóztatását - közölte kedden Cseh Attila szóvivő. Az előzetes letartóztatás meghosszabbítását a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványozta.

A bíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak ítélte, a meghosszabbítást egyrészt változatlanul a szökés, elrejtőzés veszélyével, másrészt azzal indokolta, hogy megalapozottan feltehető, Katus szabadlábra kerülése esetén a többi gyanúsítottal vagy esetleg a nyomozó hatóság látókörébe még nem került személyekkel összebeszélne, avagy bizonyítékok megsemmisítésével a büntetőeljárás meghiúsítására, megnehezítésére törekedne.

A Szegedi Városi Bíróság még tavaly október 4-én helyezte előzetes letartóztatásba Katus Ferencet, aki Zuschlag Jánossal együtt az MSZP Bács-Kiskun megyei közgyűlési frakciójának volt tagja. Katust az ügyészség jelentős kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítja. A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 75 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.

Az ügynek jelenleg 16 gyanúsítottja van, akik közül - Zuschlag mellett - Katus is előzetes letartóztatásban van. A harmadik személy, a Zuschlag személyi titkáraként is tevékenykedő Lados István előzetes letartoztatását a kecskeméti ügyész indítványa után a szegedi bíróság házi őrizetre enyhítette. A jogerős határozat szerint ugyanis Lados az eljárás során önmagára nézve teljes körű beismerő, társaira nézve pedig terhelő vallomást tett.