Felszántották a védett deszki ősgyepet

Vágólapra másolva!
Valakik felszánottak egy védett ősgyepet Deszk határában. Az esetet a deszki önkormányzat vizsgálja, megpróbálják kideríteni ki tette, és miképp büntethetik meg.
Vágólapra másolva!

Fölszántottak egy több hektár nagyságú, védett ősgyepet Deszk határában. Király László, a Csongrád megyei falu alpolgármestere szerint a Szeged-Szőreg és Deszk között elterülő, a 43-as út és a makói vasútvonal által határolt területen található szikes puszta egyedi természeti értékei miatt helyi védelem alatt áll. Tulajdonosai csak legeltetésre használták, ám feltehetően a hét végén egy háromhektáros részét fölszántották. Hogy ki tehette, azt még nem tudni, az alpolgármester szerint feltehetően egy nagyobb, állattartással foglalkozó helyi cég megbízásából végezték el a munkát.

Az önkormányzat vizsgálja az eset pontos körülményeit, azt hogy milyen retorziókat alkalmazhat, valamint, hogy miként lehetne helyreállítani az eredeti állapotot. Utóbbira az alpolgármester csekély esélyt lát. Az ősgyep növénytársulása rendkívül hosszú idő alatt alakult ki, még ha nem bolygatnák a területet a jövőben, akkor is évtizedekre lenne szükség a visszatelepülésre, ha pedig valamilyen haszonnövénnyel bevetik a felszántott földet, a regeneráció esélye minimálisra csökken - mondta.