Az SZDSZ érzi az esélyt, az MSZP kivár

Vágólapra másolva!
Bántotta az SZDSZ vezetésének önérzetét, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő keményen bírálta a pártot és menesztette az egészségügyi minisztert - derül ki az [origo]-nak nyilatkozó szabad demokrata vezetők elmondásából. A párt komolyan számol azzal, hogy az MSZP nélkül saját arculatot tud építeni. A jelek szerint a kisebbségi kormányzásba már a szocialista vezetés is beletörődött. A párt elnöksége higgadtan reagált az SZDSZ-es szakításra, a kormányfő menesztése nem merült fel lehetőségként és kiálltak mellette a párt erős emberei is.
Vágólapra másolva!

Bár megoszlanak a vélemények az SZDSZ-ben a koalíció felmondásához vezető válság értékeléséről, azt a párt vezetésének több tagja is megerősítette az [origo]-nak, hogy a pártban komolyan számolnak a szakítás pozitív hatásaival. "Lehetőségek nyíltak" - értékelte a helyzetet az [origo]-nak az SZDSZ vezetésének névtelenséget kérő tagja. A párt egyik - szintén névtelenséget kérő - ügyvivője szerint valóban felmerült ez a forgatókönyv, de nem ez volt a vezérelv a párt hétfői döntéseinél.

Kóka János pártelnök hétfőn jelentette be, hogy az SZDSZ visszahívja minisztereit a kormányból, mivel a jelenlegi koalícióban nem kíván részt venni. A pártvezetés által hozott döntést megelőzően Gyurcsány Ferenc miniszterelnök menesztette Horváth Ágnes egészségügyi minisztert és keményen bírálta az SZDSZ-t, amely szerinte túl arrogánsan próbálja keresztülvinni reformelképzeléseit.

"Azt gondolja-e magáról az SZDSZ, hogy ezt meg lehet tenni" - az [origo]-nak nyilatkozó ügyvivő szerint ez volt a legfontosabb kérdése a hétfői napnak. Bár a politikus azt mondta, hogy nem a sértettség játszott szerepet a koalíció felmondásában, a pártban uralkodó hangulatot erős érzelmekkel írta le: a miniszterelnök egy rossz állapotban lévő SZDSZ-re támadt rá, a párt nem tehette meg, hogy puha választ ad. Nagyon komolynak, húzósnak érezték a Gyurcsány lépésével előállt helyzetet, aminek a többség elsősorban a negatív oldalát látta. Igaz, akadt a pártvezetésnek olyan tagja is, aki szerint kifejezetten "nem tragikus a kialakult helyzet".

"A Gyurcsány vezette kormányban nincs lehetősége az SZDSZ-nek, de most megteremtődött az esély, hogy az SZDSZ fel tudja építeni magát" - fogalmazott a pártvezetéshez tartozó forrásunk. A döntés érzelmi oldalát előtérbe helyező ügyvivő is elismerte: ha az SZDSZ kilép a koalícióból és kívülről támogatja esetenként a szocialistákat, annak lehetnek pozitív hatásai a párt megítélésére: nő az SZDSZ politikai mozgástere, hiszen tulajdonképpen ellenzéki szerepbe kerül, ahol szabadabban beszélhet. Igaz ugyanakkor, hogy csökken annak az esélye, hogy elképzeléseit megvalósítsa.

Kemény volt a hangulat

Az SZDSZ összezárt, amit mutat az is, hogy az [origo]-nak nyilatkozó ügyvivő szerint minden olyan lehetőséget elvetett a pártvezetés, ami puha, engedményes választ adott volna Gyurcsány lépésére. Még az a verzió is elvérzett a párt ügyvivői előtt, hogy kemény feltételeket kell szabni a koalíció fenntartására. Végül két lehetőséget mérlegeltek alaposan - állította az [origo]-nak az ügyvivő: az egyik, hogy kormányfőcserére kell játszani, de úgy ítélték meg, hogy ehhez nincs elég ereje a pártnak, a másik lehetőség, hogy magára kell hagyni az MSZP-t, ki kell szállni a koalícióból.

A párt miniszterei kedden délelőtt benyújtják lemondásukat - aminek határideje április 30 - és ugyan kora délután lesz egy koalíciós egyeztetés az MSZP-vel, ott az SZDSZ csak a koalíció felbontásának technikai részleteiről kíván egyeztetni - állította az [origo]-nak a párt ügyvivője.

Az MSZP nyugodt

"Úgy álltak fel, hogy kedden meghallgatják, mint mond az SZDSZ, de azért úgy gondolták, alapvetően az van a pakliban, hogy a kisebbségi kormányzás valamilyen formája következik" - mondta az [origo]-nak az MSZP hétfői elnökségi üléséről egy Miniszterelnöki Hivatalban dolgozó, névtelenséget kérő forrásunk. A kérdésre, hogy felmerült-e valamilyen formában a miniszterelnök távozásának lehetősége, azt mondta, "voltak olyan megjegyzések, amelyeket lehetett így is értelmezni, de a befolyásosabb vezetők többsége egyértelművé tette, hogy nem gondolkodnak ilyen forgatókönyvben". Forrásunk szerint Gyurcsány Ferenc jelezte, ha az lesz az uralkodó álláspont, hogy nem neki kellene folytatni a kormányzást, akkor nem fog ellenállni.

Az elnökségi ülésen a résztvevők sms-ekben értesültek az SZDSZ ügyvivői testületének döntéseiről, de Gyurcsány Ferenc fel is olvasta a Kóka tájékoztatójáról szóló hírügynökségi jelentést a többiek előtt - mondta az [origo]-nak egy vezető szocialista politikus, aki névtelenséget kért, mondván, nem akar a párt belső ügyeiről hivatalosan nyilatkozni. Ebben a beszámolóban volt utalás Kóka részéről arra, hogy egy Gyurcsány Ferenc nélküli koalíciós kormányban esetleg részt vennének, forrásunk szerint azonban az elnökség elhessegette ezt a lehetőséget, a miniszterelnök pedig azt mondta, "amúgy is észre fogja venni, ha úgy alakul a helyzet", hogy komolyan számolni kell a kormányfőcserével.

Az elnökségi ülésen arról született döntés, hogy kedden egy konkrét programmal megy az MSZP a koalíciós tárgyalásra, és az SZDSZ eldöntheti, az alapja lehet-e egy új koalíciós szerződésnek vagy pedig kívülről támogatja a kormányt - mondta vezető szocialista forrásunk. Miután Kóka János egyértelművé tette, hogy kiszállnak a koalícióból, a szocialisták most már inkább a kisebbségi kormányzásra koncentrálnak, forrásunk szerint azonban az elnökségi ülésen nem mentek bele ennek részleteibe. Az elnökség úgy kalkulál, hogy rövid távon nem lehetséges szabad demokrata politikusok átcsábítása, viszont vannak olyan programpontok, amelyekhez alkalmanként akár a teljes SZDSZ-frakció támogatását meg lehet nyerni - mondta a szocialista politikus.

Hétfőn az [origo]-nak több szocialista politikus is jelezte, meglepte őket az SZDSZ reakciója. Az elnökségi ülésen azonban nem esett szó arról, hogy hibát követtek el, nyugodt hangvételű beszélgetés volt - mondta egy vezető szocialista politikus.