Vágólapra másolva!
Várhatóan nyáron tartja rendkívüli küldöttgyűlését az SZDSZ, ahol újraválasztják a párt tisztviselőit - derült ki a szabad demokrata ügyvivők kedd esti ülésén. Az [origo] úgy tudja, voltak viták a forgatókönyvről, de élezte a párton belüli helyzetet az is, hogy Kóka János pártelnök megerősödött a koalíciós válságban.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ kedd esti vezetői ülésén eldőlt a tavalyi elnökválasztáson történt csalások miatt szükségessé vált tisztújítás forgatókönyve: a párt április 5-i országos tanácsi ülésén azt fogja javasolni a pártvezetés, hogy rendeljenek el rendkívüli küldöttgyűlést április 27-ére, ahol formálisan döntenek a koalícióból való kilépésről és az alapszabály módosításáról. Utóbbira azért van szükség, hogy kiküszöböljék az újabb csalásokat.

Ezután újabb küldöttgyűlést tartanak. Gusztos Péter, a párt ügyvivője szerint ennek időpontja valószínűleg június 7. lesz. Itt történik majd meg a párt tisztújítása. Gusztos szerint a küldöttgyűléseken szigorúbb regisztráció lesz, mint tavaly, hogy kiküszöböljék a csalásokat, az ügyvivő azonban megjegyezte: eddig sem a küldöttekkel volt baj, hanem azzal, hogy olyanok is szavaztak, akik nem voltak küldöttek.

Gusztos elmondta azt is: bár nap közben felmerült, hogy Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter nem írta alá az SZDSZ-s miniszterek lemondó nyilatkozatát, a helyzet nap végére rendeződött, a lista teljes. A párt Horváth Ágnes hétfői menesztése döntött úgy, hogy visszahívja minisztereit a kormányból és felmondja a koalíciót április 30-án. A lemondó nyilatkozat Gusztos szerint Kóka János irodájában van, azt az április 27-i küldöttgyűlés után nyújtják be Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek.

Voltak viták

A tisztújítás ÜT elé kerülő javaslatait négy fős csoport dolgozta ki, amelynek tagja volt Világosi Gábor ügyvivő, Hankó Faragó Miklós parlamenti képviselő, Bőhm András képviselő, valamint Gulyás József, a párt Országos Tanácsának (OT) elnöke. Az eredeti tervek is arról szóltak, hogy két küldöttgyűlés lesz.

A tisztújítás körül azonban az [origo] információi szerint komoly feszültség alakult ki. A koalíciós válság a párt több - az elnöki székért folyó tavalyi küzdelemben alulmaradt Fodor Gábort támogató - vezetője szerint Kókának kedvezett, mivel a párt egységesen kiállt a koalíció felmondása és Horvárt Ágnes mellett. Az [origo]-nak nyilatkozó pártvezetők szerint felmerült, hogy az eredeti terveknél rövidebb időn belül összehívják azt a küldöttgyűlést, amelyen megtörténhet az új elnökválasztás, illetve amely véglegesen rábólinthat a párt a koalícióból való kilépésre. Ez pedig kedvezett volna a koalíciós válságban eredményesen lavírozó Kókának.

A pártelnök támogatói viszont ezt a forgatókönyvet nem tartották valószínűnek, mondván, Kóka nem merné bevállalni, hogy olyan küldöttgyűlésen hozzon fontos döntéseket, amelyek tagjai elvesztették hitelüket az elnökválasztó gyűlésen történt csalások miatt.

Az SZDSZ-ben azért kell tisztújítást végrehajtani, mert február óta kiderült, hogy legalább 9 ember jogtalanul szavazott a párt 2007 márciusi tisztújításán. Összesen pedig - amint arról az [origo] pénteken beszámolt - 26 elnökválasztó szavazattal kapcsolatban merültek fel kétségek, ám a párt szerint ennek oka adminisztrációs hiba.

Az [origo] szombaton több kérdést is feltett írásban az SZDSZ-nek. Azt kértük, hogy a párt tisztázza, milyen iratok készültek a vitatott elnökválasztáson, mi lett ezek sorsa és ki döntött azok kezeléséről, illetve az elnökválasztás adminisztrációjáról. Kérdéseinkre kedd délutánig nem kaptunk választ.