FT: Veszélyben lehet az euró bevezetése is

Vágólapra másolva!
Összeomlásról és kétséges euróbevezetésről is írnak a küldöli lapok a koalíciós válsággal kapcsolatban. A német Süddeutsche Zeitung szerint a magyar kormány az összeomlás szélén áll, a brit Financial Times szerint pedig kisebbségben kormányozva nem lesz képes teljesíteni az euró bevezetéséhez támasztott feltételeket.
Vágólapra másolva!

Összeomlás előtt a magyar kormány - írta kedden a Süddeutsche Zeitung. A liberális német napilap beszámolt a koalíciós pártok között a "fájdalmas reformok" miatt kialakult vitáról, az egészségügyi miniszter menesztéséről, majd az SZDSZ azon döntéséről, hogy kilép a koalícióból. A lap szerint a teljes kudarc előtt álló egészségügyi reform, amely a költségvetés szanálásának elősegítésére lett volna hivatott, kezdettől fogva rossz csillagzat alatt állt, a lap Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét említette ennek kapcsán.

A Financial Times szerint az SZDSZ kilépésével megbéklyózza nem csak az állami szektor rendkívül népszerűtlen átalakításának továbbvitelét, hanem az Európai Bizottság, illetve a Nemzetköz Valutaalap által az eurozónához való csatlakozáshoz elvárt feltételek teljesítését is. A lap szerint kisebbségben kormányozva nem lesz képes továbbvinni ezeket a reformokat a Gyurcsány-kabinet.