Nem költözik a pilisszentkereszti szlovák kisebbségi önkormányzat

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem kell kiköltöznie a pilisszentkereszti Szlovák Házból a szlovák kisebbségi önkormányzat irodájának, április 30-ig megoldást találnak az intézmény elhelyezésére.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzati testületi rendkívüli ülésén született megállapodás esélyt ad arra, hogy a szlovák kisebbségi önkormányzati irodaügy megoldódjon - mondta el Lendvai József, a Pest megyei falu polgármestere.

A testület - amelynek tíz tagjából nyolc szlovák nemzetiségű - korábbi döntése szerint a Szlovák Házból a szlovák kisebbségi önkormányzat irodájának egy másik épületbe kell költöznie. A határozat ellen a kisebbségi önkormányzat kifogást emelt mivel az iroda számukra a szlovák identitástudatot is jelképezte, és ezért ragaszkodtak hozzá. A kifogásnak, főként Szlovákiában nagy politikai visszhangja volt.

Lendvai József elmondta, hogy a kérdés tisztázásának segítésére hétfőn Sólyom László köztársasági elnök is felkereste a községet, és tájékozódását követően megállapította, a helyi vitában nem magyar-szlovák ellentétről van szó.

Időközben ombudsmani vizsgálat is indult az önkormányzat döntésével kapcsolatban, amely megállapította, hogy több kisebb szabálytalanság történt a határozat meghozatalánál. E hiányosságokat most az önkormányzat pótolja - mondta a polgármester. Mint hozzáfűzte, erre egy hónap áll rendelkezésre, ugyanis a testület egyhangúlag elfogadta, hogy az irodának egyelőre nem kell kiköltöznie, hanem április 30-ig közösen megtalálják a megoldást az iroda sorsára, és ez idő alatt a jogi hiányosságokat is pótolni lehet.