A puha, a felesleges és a rámenős - helycserék a Gyurcsány-kormányban

Vágólapra másolva!
Horváth Ágnes szombaton bejelentett leváltásával együtt hat miniszterének mondott búcsút 2006 nyara óta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Tavaly nyáron pedig úgy alakította át a kormányát, hogy senkit nem rúgott ki, de öt fontos emberét ültette át másik bársonyszékbe.
Vágólapra másolva!

Épp az egészségügyi miniszter volt az első, aki távozott Gyurcsány Ferenc második kormányából: Molnár Lajos tavaly április 4-én jelentette be lemondását. Molnár a kormányfőnek személyes indokkal magyarázta a lemondását, de valószínűbb, hogy a kórházi ágyszámok csökkentése - vagyis az intézménybezárások - okozta konfliktusok vezettek a távozásához. Helyére április 23-án lépett a korábbi államtitkár, a most távozó Horváth Ágnest.

Az SZDSZ-en belül lezajlott folyamatok vezettek tavaly májusban Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter távozásához: az ő helyét a párt elnökválasztásán néhány szavazattal alulmaradt, de politikailag jelentősen megerősödött Fodor Gábor vette át, aki azóta is vezeti a tárcát. Persányi nem sokkal később visszatért a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatói székébe.

2007. május 20-án bukott bele a rendőrséget érintő botrányokba Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter. Petrétei hivatalosan maga ajánlotta fel lemondását, miután a kormányfő felmentette Bene László ország rendőrfőkapitányt és kezdeményezte Gergényi Péter budapesti főkapitány felmentését is.

Forrás: MTI
Az eredeti felállás 2006-ban

Petréteit június 1-én követte a tárca élén Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának volt helyettese, aki azonban alig nyolc hónapot töltött a miniszteri székben, idén február 12-én Gyurcsány bejelentette, hogy a helyére Draskovics Tibor tárca nélküli minisztert (korábban pénzügyminiszter, majd az államreform bizottság vezetője) nevezi ki. A váltásra állítólag azért került sor, mert Takács nem volt elég keménykezű.

Tavaly december 5-én lépett hivatalba Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter, aki Kóka Jánost váltotta a minisztérium élén. Kóka azzal indokolta távozását, hogy az SZDSZ elnökeként a párt szervezésével és megerősítésével kíván foglalkozni. A Heti Válasz írása szerint azonban Kóka egy komoly, nemzetközi közbeszerzési botrányt előzött meg a lemondással.

A fenti változások mellett tavaly nyáron több miniszter is tárcát cserélt Gyurcsány kormányában: a Miniszterelnöki Hivatal élén Kiss Péter váltotta Szilvásy Györgyöt, aki a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter lett. Kiss helyett Lamperth Mónika, addigi önkormányzati és területfejlesztési miniszter lett a szociális és munkaügyi tárca vezetője. Lamperth helyére pedig Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos került. Ekkor lett tárcanélküli miniszter Draskovics Tibor is.