Az SZDSZ kiszáll a koalícióból

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ nem kíván tovább szerepet vállalni a jelenlegi koalícióban - jelentette be Kóka János pártelnök hétfőn este. A párt vezetése egyhangúlag döntött úgy, hogy április 30-án visszahívja minisztereit a kormányból. A párt döntésének oka, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök meneszteni akarja Horváth Ágnes egészségügyi minisztert. Az MSZP elnöksége is értékelte a helyzetet, de nem terítették ki lapjaikat.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ kiszáll a koalícióból - jelentette be hétfőn este Kóka János pártelnök, miután az SZDSZ ügyvivői testülete hétfőn este úgy döntött: a párt április 30-ával visszahívja minisztereit és államtitkárait a kormányból. A pártelnök nem számít előre hozott választásokra, reálisnak az MSZP kisebbségi kormányzását tartja. Kóka elmondta, hogy a reformokat szívesen támogatják, de a koalíció ebben a formában nem tartható számukra.

A döntés előzménye a szombaton kirobbant koalíciós válság, melyet az okozott, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő április 30-i hatállyal kezdeményezte Horváth Ágnes egészségügyi miniszter felmentését. Gyurcsány döntését hétfőn hivatalosan is közölte Horváthtal. Gyurcsány és Horváth a Parlamentben tárgyaltak, az egészségügyi miniszter mintegy háromnegyed órát töltött a kormányfő szobájában. A kormányfő - Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint - arra kérte a koalíciós pártokat, hogy április 30-ig állapodjanak meg az egészségügyi reform folytatásáról.

Az SZDSZ a döntéssel nem értett egyet, ezért radikális lépést tett: a párt frakciója nevében Kóka János pártelnök délelőtt bejelentette, hogy javasolni fogják a párt ügyvivőinek, hogy hívják vissza a kormány szabad demokrata tagjait. A frakcióülést követő sajtótájékoztatón Kóka János pártelnök kijelentette: Gyurcsány felmondta az MSZP és az SZDSZ együttműködését és a közös kormányprogramot. "Világossá vált, hogy Gyurcsány nem akarja tartani magát a koalíciós szerződéshez" - mondta Kóka. Az SZDSZ-elnök szerint azzal nem lehet a reformokon segíteni, hogy a kormányfő elküldi a legfontosabb reform-miniszterét.

Kemény szavak

Még keményebben fogalmazott Kóka az ügyvivői testület hétfő esti ülése után, ahol az ügyvivők egyhangúlag megerősítették a délelőtti javaslatot. "Az SZDSZ nem kíván további szerepet vállalni a jelenlegi kormányban" - fogalmazott. A döntés szerinte nem személyi kérdésekről szólt, hanem arról, hogy a kormányfő "hátat fordított a reformoknak". A pártelnök - feltehetően korábbi koalíciós egyeztetésekre célozva - azt mondta: az MSZP vissza akarja vonni az elfogadott egészségbiztosítási törvényt, és olyan javaslatokkal állt elő, amelyek elfogadhatatlanok az SZDSZ számára.

"Ha az MSZP jelöl új kormányfőt, akkor az SZDSZ eldönti, hogy mit akar, de a mostani kormányt Gyurcsány Ferenc vezeti" - mondta a pártelnök. A kérdésre, hogy meggondolhatja-e magát az SZDSZ a következő egy hónapban, Kóka megismételte, hogy az SZDSZ nem kíván szerepet vállalni a jelenlegi kormányban.

Kedden egyeztetnek

Kedden délután kettőkor koalíciós egyeztetést tartanak, ahol remélhetőleg egyezség születik arról, hogy "technikailag hogyan bonyolítható le a miniszterek lemondása" - fogalmazott Kóka. A pártelnök célzott a kisebbségi kormányzásra is, szerinte ennek vannak hagyományai Magyarországon. Az SZDSZ olyan lépéseket akar tenni, hogy ezután is segíthessék a kormány munkáját, és kiáll a reformok folytatása mellett - tette hozzá. Orbán Viktorral nem kívánnak együttműködni, az SZDSZ-nek nem érdeke és nem célja az előre hozott választások kikényszerítése - mondta kérdésre válaszolva.

Az SZDSZ hamarosan rendkívüli küldöttgyűlést hív össze, melyen a tisztújításról döntenek. Kóka javasolni fogja, hogy a gyűlés napirendjébe vegyék fel a miniszterek koalícióból való kilépésének kérdését is.

Az MSZP közel kétórás elnökségi ülése után Nyakó István, az MSZP szóvivője számolt be az ülés részleteiről röviden. Az MSZP kedden tárgyalni fog az SZDSZ-szel az ország jövőjéről - mondta, majd hozzátette: hogy az SZDSZ kívülről vagy a koalícióban maradva támogatja-e tovább a reformokat, azt ők fogják eldönteni. Nyakó többször is megkapta azt a kérdést, hogy felmerült-e az ülésen Gyurcsány Ferenc kormányfő távozásának a lehetősége, amire többször ugyanazt a választ ismételte el: a köztársaság miniszterelnöke Gyurcsány Ferenc és az MSZP támogatja Gyurcsány Ferencet.

Ha az SZDSZ tényleg visszahívja minisztereit, akkor eddig példátlan helyzet áll elő, korábban ugyanis ilyen nem fordult még elő a magyar politikai életben. Az SZDSZ döntése nem feltétlenül jelenti a koalíció végét, de nagy eséllyel ki lehet vele kényszeríteni a koalíciós szerződés felülvizsgálatát. Szélsőséges esetben azonban - ha a szocialisták nem engednek a nyomásnak - a szabad demokraták lépése a koalíció szakadását eredményezheti. (Erről további részleteket itt olvashat.)

Külföldi reakciók

A Reuters brit hírügynökség koalíció befejezésében a gazdasági reformok végét és a politikai instabilitás időszakát látja. A hírügynökség szerint Gyurcsány legjobb esetben is csak "béna kacsa" lesz miniszterelnökként. Az előrehozott választás a volt koalíciós partnerek számára biztos hatalomvesztéssel járna - írják. Mindezt tetézi, hogy a krízis akkor állt be, amikor a magyar pénzeszköz és az államkötvények amúgy is sebezhetővé váltak.

Az AP amerikai hírügynökség valószínűnek tartja, hogy Gyurcsány kisebbségben kitölti hivatali idejét.