Meglepte Gyurcsányt az SZDSZ éles reakciója

Vágólapra másolva!
A vártnál élesebbnek nevezte az SZDSZ Horváth Ágnes menesztésére adott reakcióját Gyurcsány Ferenc kormányfő, aki a Friderikusz Most című műsorban hétfőn ese azt mondta: az elmúlt hetek koalíciós egyeztetéseiből az derült ki számára, elfogadja majd lépését a liberális párt. Gyurcsány közölte, megegyezésre törekszik április végéig az SZDSZ-szel, de "ha becsukódik az ajtó, ki kell nyitni azt, vagy egy másikat."
Vágólapra másolva!

"Látom, élesebb reakciót váltott ki, mint amire számítottam" - közölte Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztésével kapcsolatban az SZDSZ-re utalva Gyurcsány Ferenc a FriderikuszMost című műsorban hétfőn este. A kormányfő többször megismételte az ATV-n, hogy az elmúlt hetekben számos koalíciós konzultáció volt, s ezeken ő "úgy látta, nagyjából mindkét párt vezetője egyetértett abban, ha a pénztártörvényben nincs megegyezés a kormánypártok között, akkor a legkisebb, hogy új miniszter kell."

"Tényleg úgy gondoltuk, úgy hittük a párt elnökségében, és én magam is, hogy a minisztercsere elkerülhetetlen" - fogalmazott a kormányfő. Gyurcsány hozzátette: maguk az SZDSZ vezetői mondták ki a koalíciós találkozókon, hogy megegyezés híján új miniszter kell. A kormányfő többször megismételte ezt követően, hogy a miniszterek felmentése az ő "jogi és politikai" felelőssége, s döntéséről értesítette az érintetteket, amikor arra "megérett a helyzet".

Friderikusz Sándor megkérdezte a kormányfőt, "tényleg nem érzi, hogy megalázta az SZDSZ-t?" A kormányfő azt mondta: "Ha ez őket személyükben bántja, akkor azt nem akartam." Gyurcsány a bejelentés előtti - Kókával és Horváth-tal folytatott - telefonbeszélgetésére utalva azt mondta, hogy a politikusok "elegánsan fogadták" döntését, igaz, Kóka János hozzátette: "erről még lesz vitánk".

"Szerintem nagyfiúk vagyunk" - fogalmazott Gyurcsány arra utalva, hogy a személyi kérdésnél fontosabb a reformok folytatása, a koalíciós partner számára is ennek kell lennie a lényegesebbnek. A reformokkal kapcsolatban ugyanakkor többször szembeállította az SZDSZ gyors tempóját, a saját és pártja megfontoltabb törekvéseivel. "Nem kevesebb reform kell, hanem több biztonság és nyugalom" - fogalmazott.

Azzal kapcsolatban, hogy az SZDSZ április 30.-i határidővel visszahívja minisztereit a kormányból, Gyurcsány többször is hangoztatta: meg kell oldani addig a problémákat, s ha addig nem, akkor május 1.-jén is le kell ülni újra. "De akkor kivel?" - kérdezett vissza Friderikusz Sándor. A kormányfő úgy reagált erre, hogy "ha becsukódik az ajtó, ki kell nyitni. Vagy ezt, vagy egy másikat."

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy "közszájon forog, ön egy bukott politikus", Gyurcsány közölte: "ez nem hollywoodi sztori hepienddel, egyszer úgy is jön valaki, aki jobb". A kormányfő szerint minden miniszterelnök megbukik egyszer, de ő azon dolgozik, hogy minél tovább tartson az ő története.

Orbán Viktor és a Fidesz népszerűségéről azt mondta a kormányfő, hogy a nép "nem Orbánt akarja, hanem az illúziót". Feladatának nevezte, hogy fel kell rázni az országot, amelyet szerinte nem lehet négyévente becsapni azzal, hogy 7 százalékos lesz a gazdasági növekedés.