Adminisztrációs hibával magyarázkodik az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Huszonhattal több szavazatot adtak le az SZDSZ elnökválasztó tavalyi voksolásán, mint ahány szavazólapot a szabályok szerint felvehettek volna - derül ki az [origo] által megtekintett hivatalos iratokból. A Fővárosi Bíróságon leadott, a párt küldöttgyűléséről készített jegyzőkönyvből az derül ki, hogy a szavazás előtt 723 küldött vett szavazólapot, az urnákban mégis 749 szavazatot találtak. Az SZDSZ szerint adminisztrációs hiba történt: egy másik szavazás dokumentumait adták le a bíróságon. 
Vágólapra másolva!

Több szavazatot adtak le a Kóka Jánost az SZDSZ elnökévé választó szavazáson, mint ahányan a voksolás előtt regisztrálták magukat - derül ki a Fővárosi Bíróságon leadott jegyzőkönyvekből, amelyeket az [origo] csütörtökön tekintett meg. Mindez azért érdekes, mert korábban már kiderült, több álküldött vett részt a párt elnökválasztásán.

Számításunk szerint 723 küldött vette fel a szavazólapját, vagyis a szavazásra jogosult 800 küldött közül ennyien írták alá a jelenléti ívet. A jegyzőkönyv szerint viszont ennél jóval több szavazatot adtak le az elnökválasztáson: összesen 749-et, ebből 380-at Kóka Jánosra, 367-et Fodor Gáborra, két szavazat pedig érvénytelen volt.

Egy Fodort támogató, név nélkül nyilatkozó SZDSZ-es politikus az [origo]-nak azt mondta, elméletileg csak az juthatott volna szavazólaphoz, aki regisztrált, vagyis aláírta a jelenléti ívet. Az, hogy több szavazatot adtak le, mint ahány küldött regisztrált, azt jelenti, hogy valaki vagy valakik többször is szavazott vagy szavaztak.

A Fővárosi Bíróságnál leadott jelenléti íven - amely megyei bontásban, összesítés nélkül tartalmazza a küldöttek neveit, valamint a mellettük található szignókat - ugyan nincs feltüntetve pontos dátum, a fejlécen mindössze az szerepel, hogy "Országos Tisztújító Küldöttgyűlés 2007. március 30-31.", a párt vezetőinek nyilatkozataiból azonban az derült ki, hogy az a Kóka Jánost elnökké választó szavazás előtt készült.

A küldöttgyűlésen meg kellett ismételni az elnökválasztást, az első forduló ugyanis döntetlen lett, akkor Fodor és Kóka is 377-377 voksot kapott. Azt, hogy ezen a szavazáson is lehettek-e fantomszavazatok, nem lehet tudni, ennek a fordulónak a jelenléti ívét ugyanis nem adták le a bíróságon. A borsodi álszavazatok ügyét vizsgáló Jüttner-jelentés is kimondta: csak a második fordulót vizsgálták, mivel sem az első forduló, sem az ügyvivők és az Országos Tanács (OT) 20 tagjának megválasztása előtt készült jelenléti ív sem állt rendelkezésre, azokat ugyanis már megsemmisítették.

A 26 pluszszavazat jelentőségét az adja, hogy a két elnökjelölt között a második fordulóban mindössze 13 szavazat volt a különbség. Mindez azért is érdekes, mert a Jüttner-jelentés - amelynek értelmezése körül vita alakult ki Kóka és Fodor támogatói között - még azt írta: a visszaélések érdemben nem befolyásolhatták az elnökválasztás második fordulóját, mivel csak négy borsodi küldött helyett regisztáltak mások. Azóta azonban kiderült, négy szabolcsi küldött helyett is mások szavazhattak, ráadásul Zagyvai Márton, Fodor kampánycsapatának egyik tagja - aki az ügy kirobbanása után kilépett az SZDSZ-ből - is jogosulatlanul szavazott.

Az SZDSZ péntek este kiadott közleményében tagadta az [origo] azon állítását, hogy az elnökválasztás során több szavazatot adtak le, mint ahány szavazólapot felvehettek volna. A közlemény szerint valószínűleg adminisztrációs hiba történt: az elnökválasztás jelenléti ívei helyett az Ügyvivői Testület (ÜT) tagjainak megválasztása előtt készült jelenlétiket adták le a bíróságon. A párt az egyik megyei aláírásgyűjtő íven található bejegyzésre hivatkozva állítja ezt. A párt állítását gyengíti, hogy az ívek közel felén nincs széljegyzet, vagyis ezeknél semmi nem utal arra, hogy melyik szavazás előtt készültek. Ráadásul arra sem ad választ a párt közleménye, hogy ha nem az elnökválsztási íveket adták be a bíróságnak, akkor mi történt ezekkel a dokumentumokkal.

A visszaélések kirobbanása után az elnökválsztáson alulmaradt Fodor Gábor a tisztújítás megismétlését javasolta. Mivel erről a párt operatív ügyeit irányító Ügyvivői Testület (ÜT) március 20-i ülésén nem volt hajlandó dönteni, a környezetvédelmi miniszter és három másik ügyvivő - John Emese, Béki Gabriella és Szent-Iványi István - ideiglenesen felfüggesztette részvételét az ÜT-ben. Az SZDSZ vezetői ezt követően kedden azt javasolták a párt parlamentjeként működő Országos Tanácsnak, hogy hívjon össze új tisztújító küldöttgyűlést, amelyen többek között várhatóan új elnököt is választanak.