Fortyog az SZDSZ a csalás leple alatt

Vágólapra másolva!
A tavalyi elnökválasztáskor elkövetett csalás részleteiről hallgat az SZDSZ, de úgy tűnik, nem is az álküldött-botrány a legfontosabb kérdése a pártban folyó önvizsgálatnak. A párton belül kemény hatalmi harc folyik. Gyanús pletykák, bántó szavak és sértődöttség miatt feszülnek egymásnak egyre keményebben Kóka János pártelnök és az elnökválasztáson vele szemben alulmaradt Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter támogatói.
Vágólapra másolva!

Egyre súlyosabbá válik a hatalmi harc az SZDSZ-ben azt követően, hogy pénteken kiderült, történtek szabálytalanságok a Kóka Jánost elnökké választó tavaly márciusi gyűlésen. A szoros elnökválasztáson Kókával szemben alulmaradó Fodor Gábor támogatói a csalások miatt új elnökválasztást követelnek. A pártelnök támogatói szerint viszont erre semmi szükség, mindössze arról van szó, Kókára rá akarják sütni, hogy csalással lett pártelnök.

Az [origo] információi szerint a belső ellentétek a múlt pénteki Ügyvivői Testületi (ÜT) ülésen csúcsosodtak ki. A pártot irányító ÜT ekkor ismerte meg a Jüttner Csaba Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei SZDSZ-elnök által összeállított vizsgálati anyagot. A dokumentumot nem hozták nyilvánosságra, annak csak néhány megállapítását közölték a sajtóval. Többek között azt, hogy az elnökválasztó gyűlésen négy borsodi küldött nevében mások szavaztak.

Azt nem lehet tudni, hogy az álküldöttek kire szavaztak, illetve voksoltak-e egyáltalán. Többen mégis azt emelték ki a jelentés legfontosabb megállapításaként - amit ugyancsak ismertettek pénteken a sajtóval -, hogy sem a borsodi SZDSZ-elnök, T. Asztalos Ildikó, sem senki más nem buzdította az álküldötteket arra, hogy Kókára voksoljanak. A pártelnök hívei számára ez azért volt fontos, mert a Hír Tv Köteles Péterre, egy Kóka-párti borsodi küldöttre hivatkozva ezt állította.

Fel akarták használni

A pártelnök tábora a jelentés alapján bizonyítottnak látja: a visszaélések nem befolyásolták az elnökválasztást, a szabálytalanságokhoz Kókának nem volt köze, így nincs szükség az elnökválasztás megismétlésére. Úgy tűnik azonban, hogy maga a csalás - amiről a Hír Tv számolt be először február 8-án - már nem is a legfontosabb eleme a párton belül folyó önvizsgálatnak.

Ez derült ki Magyar Bálint ügyvivő szavaiból is, aki kedden azt mondta a Nap-keltében, hogy a borsodi küldöttek miatt kirobbant ügyet Kóka ellenfelei arra akarják felhasználni, hogy előre hozott választást csikarjanak ki. Magyar szerint az álküldötteket delegáló Borsod megye Fodor Gábort támogatja, az álküldöttek pedig nem Kókára, hanem másra szavaztak. Aki viszont nem Kókára szavazott, az csak Fodorra voksolhatott, hiszen ő volt a másik elnökjelölt, azaz Magyar közvetve az ő felelősségét feszegette.

A pártvezetésben a jelek szerint többen tényleg meg akarják úszni az elnökválasztást. Erre utal, hogy az ÜT pénteken öt órás vita után még a szabálytalanságokat feltáró jelentés elfogadásáról sem döntött. Mindössze annyiban állapodott meg a pártelnökkel kiegészült 13 fős testület, hogy a jelentést elküldik véleményezésre az érintetteknek. Így többek között annak a Fodort támogató T. Asztalos Ildikónak is, aki a Hír Tv szerint az álküldötteket szavazásra buzdította. Amíg a véleményezés nem történik meg, addig pedig a vizsgálati anyagot sem hozzák nyilvánosságra.

Félnek a maszatolástól

"A botrány eleget ártott már az SZDSZ-nek, ezért minden olyan látszatot kerülni kell, amely arra utal, hogy a pártvezetés a történtek elmaszatolásban érdekelt, illetve látszatmegoldásokkal kezeli a helyzetet" - mondta az [origo]-nak Gulyás József, a párt Országos Tanácsának (OT) elnöke. Az elnökválasztás során Fodor Gábort támogató politikus szerint csak egy teljes tisztújítással lehet pontot tenni az ügy végére.

Gulyás szerint erre szükség van, mert a vizsgálatok alapján nyilvánvaló: olyan szabálytalanságok történtek a tavalyi tisztújításon, amelyek az SZDSZ elnökének, 12 ügyvivőjének, illetve az Országos Tanács 20 tagjának megválasztását befolyásolhatták. A verseny pedig egyes tisztségviselők megválasztásánál szoros volt a jelöltek között. (Az elnökválasztást meg kellett ismételni, először Kóka János és Fodor Gábor is 377-377 voksot kapott. A megismételt választásból viszont Kóka került ki győztesen: 380 szavazatot kapott, míg Fodor Gábor 367-et.)

A párt parlamentjének számító OT elnöke szerint bár a vizsgálat csak Borsodra, és azon belül is csak a második fordulóra koncentrálódott - az első forduló jelenléti ívei nem álltak a bizottság rendelkezésére - így is elégséges muníciót kapott az SZDSZ vezetése ahhoz, hogy a mielőbbi tisztújítás mellett döntsön. Gulyás szerdán az MTI-nek nyilatkozva, azt is kilátásba helyezte, hogy lemond az OT elnöki tisztségéről, ha a testület következő - várhatóan április 5-i - ülésén kisebbségben marad a tisztújítását sürgető véleményével.

Számonkérik Fodor némaságát

A két tábor közti harc akkor újult ki, amikor Kóka János február 16-án elismerte, hogy történhettek szabálytalanságok Borsod megyében, és ekkortól csalásgyanúról kezdett beszélni. John Emese, a pártelnöki kampányban Fodort támogató ügyvivő az [origo]-nak azt mondta: nem volt szerencsés a csalás kifejezés használata. Bár az Ügyvivői Testület előtt nem John vetette fel először ezt a kérdést, ő is amellett érvelt, hogy ez a kifejezés visszaüthet az SZDSZ-re. Azt sugallta, mintha vizsgálat nélkül is biztos lenne a visszaélés, ráadásul azt is előre vetítette, hogy nem egy ember követett el szabálytalanságot - mondta John.

Egy név nélkül nyilatkozó ügyvivő szerint pedig a Borsoddal összefüggésben emlegetett csalás kifejezés már februárban azt a célt szolgálta, hogy a felelősséget a Fodor Gábort támogató megyén keresztül a környezetvédelmi miniszterre hárítsák. A kampány során Kóka mellett kiálló Horn Gábor ügyvivő, a koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár ezzel kapcsolatban mindössze annyit mondott az [origo]-nak: utólag nem szokott azon gondolkodni, hogy ki milyen kifejezést használt.

Vita folyt a február 18-i frakcióülésen is, ami több forrásunk szerint azért robbant ki, mert Kókáék nehezményezték, hogy Fodor az ügy kipattanása után nem állt ki határozottan Kóka mellett. A környezetvédelmi miniszter támogatói pedig azt vették zokon, hogy akkor támadják Fodort, amikor külföldön tartózkodik. Ráadásul szerintük Fodor igenis kiállt Kóka mellett: három nappal az ügy kirobbanása után azt mondta: nem kérdőjelezi meg a tavalyi tisztújítás, és ezzel az SZDSZ elnökének legitimitását.

Pletykák mérgezik a hangulatot

"A környezetvédelmi miniszter politikusként viselkedett, amikor az ügy kirobbanása után mert arról beszélni. Ugyanez Kóka részéről hiányzott, az első napokban kerülte a nyilvánosságot. Ez súlyos kommunikációs hiba volt" - mondta John. A frakcióülésen az elnök hívei azzal vágtak vissza, hogy ők nem szivárogtatnak a sajtónak, ellentétben a másik táborral, amelyik Fodor pozíciójának megerősítésére próbálja kihasználni a helyzetet.

A környezetvédelmi miniszter támogatóinak az okozott sérelmet, hogy a párton belül elterjesztették: Gulyás közbenjárására tett feljelentést az ügyészségen a borsodi visszaélések miatt Mali Zoltán Drávapiski polgármestere, arra hivatkozva, hogy nem bízik a párt belső vizsgálatában. Többen - köztük maga Gulyás is - azt állították, a pletykát Kóka tábora terjeszti, ezért az OT elnöke a párt etikai bizottságához fordult panaszával. A pletyka azért is volt furcsa, mert Mali kizárását a pártból pont Gulyás kezdeményezte. Horn Gábor ezzel kapcsolatban azt mondta: hallotta a pletykát ő is, az szerinte alaptalan, de arról nincs információja, hogy ki terjeszti azt. "Hát nem én" - tette hozzá.

Ami a párton belüli hatalmi harchoz való hozzáállást illeti, a környezetvédelmi minisztert támogatók előzékenyebben reagáltak az [origo] megkeresésére. A szembenálló tábor több tagja viszont azzal hárította el megkeresésünket, hogy megvárják a vizsgálat végeredményét, ráadásul a népszavazási kampány közepén nem szerencsés egy botrányra terelni a figyelmet. Az elnököt támogató tábor összezárt, amit az is magyarázhat, hogy egy megismételt elnökválasztáson Kókánál esélyesebb lenne Fodor Gábor, aki a politikusi népszerűségi listákon hónapok óta az élbolyban van, és miniszterként is sok látványos, jól eladható akciót tud felmutatni.

Kóka nem áll jól

Kóka Jánosnak komoly veszteni valója van a tisztújításról szóló vitában. Elnöki programjában azt tűzte ki célként, hogy 10 százalékra növeli az SZDSZ támogatottságát. Ezt egyelőre nem sikerült elérnie, tavaly márciusban a párt támogatottsága a Medián szerint a teljes népesség körében 4 százalék volt, most februárban már csak 3 százalék. A Szonda Ipsos tavaly márciusban 5 százalékot mért, idén februárban már csak 2-t.

A pártelnök személyes népszerűségének az sem tett jót, hogy a Manager Magazin júniusban azt állította róla, számla nélkül fizetett egy étteremben, novemberben pedig feketemunkásokat füleltek le az épülő házánál. Horn Gábor ezzel kapcsolatban azt mondta: irreális népszerűség-növelést várni azoktól a reformintézkedésektől, amelyek népszerűtlenek a lakosság körében.