Könnygáz és égő palackok - Március 15.

Vágólapra másolva!
Könnygázzal oszlatott a rendőrség a körúton, a Baross utca magasságában. Több helyen volt összecsapás, a rendőrökre több égő palackot dobtak a tüntetők. Gyurcsány Ferenc kormányfő este szónokolt, az álmodozókat bírálta. Március 15. az [origo]-n percről percre!
Vágólapra másolva!

Vége

Megszüntették szombat késő estére a rendbontást rendőrök a fővárosban. Az MTI tudósítója a Rákóczi térről azt jelentette: három, rendőrökkel teli autóbusz és hat-nyolc ugyancsak rendőröket szállító teherautó vonult el a helyszínről.

A környék felgyújtott kukákkal, kitört jelzőtáblákkal, összetört üvegekkel és szétdobált sörösdobozokkal van tele. A Rákóczi téren még maradt néhány rendőr, akik folyamatosan igazoltatnak, és az Astoria, valamint a Blaha Lujza tér környékén is kérik az igazolványokat.

22:44 - Elvonulnak

Megkezdték az elvonulást a rendőrök az Üllői út környékéről.

22:39 - Vége mára

Olyan sok rendőr vonult ki az esti összecsapásokra, hogy a rendőrautók, csapatszállítók és egyéb rendőri járművek sora a Corvin mozitól a Blaháig ér, de a mellékutcákban is sokan állnak. Úgy tűnik, az akcióknak mára vége, nagyobb csoportosulásokat már sehol nem lehet látni.

22:26 - Újabb előállítások

Újabb embereket állított elő a rendőrség a fővárosi rendbontások során, így már 21-re emelkedett a nap folyamán előállítottak száma - tájékoztatta az MTI-t a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

22:24 - Kiürült a körút

A Rákóczi térnél már szinte teljesen kiürült a körút, a rendőrsorfal összezárt. A Kissalétrom utcába bementek a rendőrök, hogy szétkergessenek pár embert. A Petőfi híd és az Üllői út között is csand van, de sok a rendőr. Egyikük azt állította, hogy vannak még gócok a városban.

22:13 - Egymást ütik

3-4 símaszkos ember elkezdett egy tüntetőt ütni, akit rendőrök húztak be sorfaluk mögé. Tovább nyomulnak a rendőrök a Rákóczi tér irányában.

22:09 - Elfogók, tüntetők

Elfogó csapatok létek ki a rendőr sorfalból a Rákóczi térnél. A Blaha felé tolt tömegbe indultak. Egy tüntető szerint társai szétszéledtek, amikor a rendőrök kitörtek. Az a tippje, hogy a Belváros felé indultak.

22:09 - Három rendőrhöz jött mentő

Három rendőrt vizsgáltak meg a mentők az esti rendbontás során, de egyiküket sem kellett kórházba szállítani - mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál az MTI-nek. Rendbontókhoz még nem hívták a mentőket.

22:07 - Vízágyú

Vízágyút állítottak fel a körúton a Baross utca és a Blaha Lujza tér között. A Blaha felé néz, egyelőre készenlétben várakozik.

22:04 - Tűzijáték a Baross utcánál

A tüntetők tűzijátékot lőttek fel a Baross utcánál. A Petőfi hídnál és az Üllői úton nem látni jóformán senkit, csak rendőröket. Mindenki tanácstalan.

21:59 - Agresszívek a rendőrök szerint

A rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy a megbomlott rend minél hamarabb helyreálljon a fokozatosság elvének maradéktalan betartása mellett - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A Magyar Önvédelmi Mozgalom rendezvényén az embereket törvénytelen magatartásra szólították fel a szónokok, majd megindultak a Nagykörúton az Üllői út irányába - tartalmazza az MTI által közölt rendőrségi közlemény. Mint írják, vonulásuk során rendkívül agresszíven léptek fel a rendőrökkel szemben, és gépkocsikat rongáltak meg.

Fotó: Vanik Zoltán [origo]

21:55 - Helikopter

Felbukkant egy helikopter a Baross utca fölött. Tudósítónk szerint rendőrségi.

21:51 - 50 ember a Blaha felé

A Horváth Mihány térnél befejeződött a rendőri intézkedés. Körülbelül 50 embert szorítanak a Blaha felé a rendőrök.

21:49 - Készültség a Nagyvárad téren

A VIII. kerületi polgármesteri hivatalnál két fiatalt állítottak elő a rendőrök, mert a közbiztonságra veszélyes eszközöket találtak náluk. A József körúton egyesével állítják elő a rendbontókat. Jelentős számú rendőr sorakozott fel a Nagyvárad téren is - írja az MTI.

Az Üllői úton kukákat gyújtottak fel.

21:49 - Tízszeres rendőri túlerő

A rendőrök tüntetőket szorítanak a körúton a Blaha irányába. A rendőrök körülbelül tízszeres túlerőben vannak.

Fotó: Vanik Zoltán [origo]

21:44 - Eltűntek

A Petőfi hídnál csend van, a rendőrök sebeiket nyalogatják, a tüntetők szétforgácsolódtak.

21:36 - Rendőrsorfal a Baross utcánál

A Horváth Mihály téren teljes a rendőri zárlat, egy rendőr szerint várják a tüntetőket. Pár tucat ember ragadt be itt, akik ordibálnak a rendőrökkel.

21:35 - Rendőröket ápolnak

Két rendőrt ápolnak, akik megsérültek, miközben kergették a tüntetőket. A háttérben jó 30-35 kocsiból álló rendőrkonvoj vonult el.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

21:31 - Benyelték a rendőrök is

Szétkergették a rendőrök a 100-150 fős tömeget a Tompa utcánál a körúton. Több rendőr is rosszul van a könnygáztól és a paprika-spray-től. Vízzel próbálják kimosni szemükből a csípős anyagot. Tudósítónk szerint valaki megsérült az akció közben, de azt nem tudni, hogy ennek volt-e köze a rendőri intézkedéshez.

21:28 - Mennek a Duna felé

Molotov-koktélt dobtak a tüntetők egy rendőrautóra a Ferenc körúton, a Dunától nem messze. Tudósítónk szerit 150-200 embernek sikerült együtt maradnia.

21:27 - Nincs sérült

A mentők egyelőre nem tudnak arról, hogy valaki megsérült volna a rendőrök és a tüntetők kergetőzésében - mondta Győrfi Pál, a mentők szóvivője.

21:23 - A Baross utca kiürült

A Baross utcában lassan véget ér a rendőri intézkedés. A rendőrök beszállnak az autóikba, és tovább indulnak.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

21:20 - Leszakadtak

Az [origo] tudósítója szerint sokan leszakadtak a vonulókról az Üllői útnál.

21:17 - Megrugdostak két rendőrt

Két rendbontó ruhája is lángra lobbant szombaton késő este Budapesten, ahol a József körúton összecsaptak a rendőrökkel. A két fiatal ruháját saját társaik gyújtották fel Molotov-koktélokkal - jelentették az MTI helyszínen lévő tudósítói. A Hock János utca és a Nap utca sarkánál egy rendőrautóra két Molotov-koktélt dobtak. A Nagy Templom utcában köveket szedtek fel.

A Krúdy Gyula utcánál intézkedő rendőrökre támadtak a rendbontók, két rendőrt megrugdostak, így ők visszavonulásra kényszerültek. Az MTI tudósítója azt látta, hogy az a rendbontó, akivel szemben intézkedni akartak a rendőrök, elmenekült.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

21:15 - Kiszabadították

A Baross utcában elfogott két tüntető egyikét kiszabadították a többiek.

21:11 - Terelés

Kilyukadt a tömeg egy része az Üllői útra, ahol a rendőrök mindkét irányban szabaddá tették az utat. A rendőrök többször küldtek már a kisebb utcákba egy-két rendőrautót, aminek neki akarnak rontani a vonulók, de a rendőrök hirtelen eltűnnek. Tudósítónk szerint olyan a helyzet, mintha ezzel csalogatnák, terelgetnék az embereket.

21:08 - Elfogás

Két embert lefogtak a rendőrök a Baross utcában.

21:06 - Követ gyűjtenek

Molotov-koktélt dobtak egy rendőrautóra a Horváth Mihály térnél. Az autó elmenekült. A tömegből többen köveket gyűjtenek. Az [origo] fotósát megdobták egy üveggel.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

21:02 - Bekerítés

Körbekerítették a tüntetőket a Corvin és a Baross utca közötti területre. A levegőben könnygáz száll.

21:00 - Megvertek egy fotóst

A Hír tv szerint megvertek egy fotóst a körúton. Az Index tudósítóját megrugdosták.

20:57 - Kukák a rendőrökre

Kukákat és üveget dobálnak az előre haladó rendőrökre. Tudósítónk szerint is égő palackot dobtak a rendőrök felé. A mellékutcák tiszták, a balhé a körúton van.

20:53 - Nyomulnak a rendőrök

A Hír tv felvételein azt lehetett látni, hogy a körúton előrehaladó tömeg felől valami égő tárgy repült a rendőrsorfal felé. A televízió munkatársa szerint egy Molotov-koktél volt az. A rendőrök újra könnygázt lőttek ki. Harmadszor is felszóították a tüntetőket a távozásra.

20:48 - Könnygáz

A Pál utcában kilőttek egy könnygázgránátot a vonuló emberekre, akik közül többen dobálták a kocsikat és a rendőröket tudósítónk szerint. Elkezdték felszólítani az embereket, hogy hagyják el a helyszínt, ahol egyre több a rendőr. A Hír tv szerint 1000 rendőr kíséri őket. A rendőrök megindultak a tüntetők felé

Fotó: Hajdú D. András [origo]

20:46 - Vízágyút kértek

Sokan megkerülték a Corvinnál sorakozó rendőröket, a tömeg jelentős része vonul a körúttal párhuzamos utcákban. Tudósítónk szerint a rendőrség rádióján vízágyút kértek a környékre.

20:41 - Megtorpant a tömeg

A Convin előtt rendőr sorfal állította meg a tömeget. 50 méterre tőlük megállt az emberek nagy része. A rendőrök teljes szélességében lezárták a körutat. Két sorban állnak.

20:36 - Dobálták a rendőröket

Üvegekkel és petárdákkal dobálták meg a tömeg mellett elvonuló 10-12 rendőrautót. Sok a gázmaszkos ember a tömegben.

20:31 - Követik a zászlót

A József körútnál jár a tömeg. Több százan vonulnak a MűPa felé. Budaházi György főtüntető azt kérte a tömegtől, hogy kövessen egy zászlót, ami már ott volt a tévészékháznál is. Budaházi azt kérte a tömegtől, hogy amíg ez a zászló áll, addig kövessék. A Corvin mozinál rendőrök sorakoznak, de megjelentek a rendőrök a Baross utcánál is.

20:22 - Elindultak a Művészetek Palotája felé

A Blaha Lujza térről elindult a tömeg a Művészetek Palotája felé, ahol ezekben a percekben fejezte be Gyurcsány a beszédét. A körúttal párhuzamos egyik utcán haladnak körülbelül ezren. A Blahán felgyújtották a Gyurcsányt mintázó bábut.