Eltűntek a kukák a belvárosból - március 15.

Vágólapra másolva!
Nagyon komolyan vette a március 15-ei készültséget a rendőrség. Budapest belvárosa szorosan le van zárva. Egy kukás szerint a biztonsgi intézkedések keretében el kellett vinni minden kukát a belvárosból. A Kossuth téren fémdetektoros kapu, a Szabdság tér mellett magyar gárdisták, a Vörösmarty téren pedig éledezik a vásár.
Vágólapra másolva!

Az első benyomás csalóka volt: az Alagútnál, ahol szinte minden reggel állnak rendőrök, senki sem lézengett, a környék kihalt volt. Az Alagútban néhány kopasz fiatal bandukolt pillepalackkal a kezében a Lánchíd felé, hátukon Nagy-Magyarország.

Pesten egész más a helyzet. A Lánchíd lábától az Arany János utcáig és végig a Parlament környékén le van zárva a belváros kordonokkal, mindenfelé rendőrök posztolnak. Ha nem is hermetikus, azért elég szoros a zárlat. Kellemes nap süt, de a szél olyan erős, hgy alig lehet vele szemben biciklizni. A Kossuth téren 100-150 tüntető vonult ki a zászlófelvonásra. Többeknél van árpádsávos és magyar zászló, folyamatosan kormány- és Gyurcsány-ellenes jelszavakat skandálnak. Az egyik legújabb fordulat: "Gyurcsány, Kóka, kész a kataszrófa!"

"Dobb be azt a kakaós zacskót oda ezeknek a geciknek" - tanácsolta az [origo] tudósítójának egy rikítószőke férfi. A tüntetőkkel szemben, a kordon túloldalán felsorakozott (kokárdás) rendőrök türelmesen figyelik a műsort mindkét irányban. Néhányan nevettek magukban.

Egy Deák tér környékén dolgozó szemetes azt mesélte: a belvárosból el kelett vinni minden kukát, szerinte ez is a biztonsági intézkedések része, hogy ne lehessen torlaszként használni ezeket. A belvárosban máshol is lehetettt olyan kukást látni, aki épp kukákat láncolt össze.

"Egyszerűbb a kisebb ellenállás felé lezúdulni mint szárnyalni" - mondta egy hang a Szabadság tér mellett, ahova ifjabb Hegedűs Lóránt várja később az ünnepelni vágyókat. A rendezvényt magyar gárdisták biztosítják.

A Vörösmarty téren kirakodóvásár van, az árusok lassan éledeznek. Nem messze egy tucat vagány készíti a mai útitervet, a lovakat négyesével furikázzák a városban.