Feléleszti az ORFK a döglött ügyeket

Vágólapra másolva!
Tanácsadóként folyítatja a dölgött ügyek felderítését Kovács Lajos ezredes, aki tavaly ment nyugdíjba az NNI-től. A nyomozó szerint van még esély, az akár 20 éve történt emberölések felderítésére. A rendőrség összesen több mint 200 gyilkosság és 30 gyanús eltűnés aktáit porolja le - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Előveszi a rendőrség a dölgött ügyeket - írja a Népszabadság. A lap szerint a nemzeti Nyomozó Irodában korábban is ezeken dolgozó, ám tavaly nyugdíjba vonult Kovács Lajos ezredes az ORFK tanácsadóként dolgozik az eddig fel nem derített gyilkosságokon.

Összesen 200 felderítetlen emberölésről, és 30 olyan eltűnésről van szó, amelyek feltehetően maguk is gyilkosságok. A 200 gyilkosság közül 60-70 esetben idős egyedülálló emberek voltak az áldozatok, akik feltehetően egy-egy betörőt érhettek tetten. Gyilkosaikat sebki sem látta, gyakran ezt sem tudni, hányan támadtak rájuk, de az kiderült, néhány esetben meg is kínozták őket. Újra elpővesznek 25 "közterületi gyilkosságot", olyan eseteket, mint például a Fenyő-gyilkosság.

Kovács ezredes 18 olyan ügyön is dolgozik majd, amelyekhez csak annyi megjegyzést tettek, hogy érthetetlen. Ezek általában olyan rejtélyes emberölések, amikor még csak sejteni sem lehet a gyakran kegyetlenül elkövetett gyilkosságok tetteseinek kilétét és indítékát. Nincsen meg még egy kínai négyes gyilkosság, két kettős gyilkosság, négy taxis-gyilkosság, és hét homoszexuális gilkosság tettese sem.

Az ezredes szerint hiába telt el akér húsz év is egy-egy gyilkosság óta, az idő nem csak a tetteseknek kedvez. Az egykori bűntársak kapcsolata azóta megromolhatott, előkerülhetnek még tanúk, akik csak később döbbennk rá mit is láttak, vagy már nem félnek tanúskodni. Kovács a rendőrség zöld számán várja azok - akár névtelen - jelenkezését, akik bármit is tudnak egy-egy gyikosságról - olvasható a Népszabadságban.