Ismert nevekkel is dobálóztak Zuschlagék

Vágólapra másolva!
"Miniszter úr is támogatja" - ilyen felvezetés előzte meg a Zuschlag-ügyben érintett egyik szervezet milliós támogatását, de egyéb jelei is voltak annak, hogy az ügyészség által gyanúsnak talált egyesületekkel kivételeztek. Az [origo] több hónapos huzavona után tekinthetett be a kifogásolt ifjúsági pályázatokkal kapcsolatos jegyzőkönyvekbe, amelyekből kiderült: az egyik gyanús egyesület még egy ismert történész és egy protokollszakértő nevét is felhasználta a pénzszerzéshez, illetve a pályázatokat elbíráló egyik tanácstag is úgy érezte, nincs minden rendben a kiosztott pénzek körül.
Vágólapra másolva!

A Szederinda Néptáncegyüttes számára nem volt túl örömteli nap 2003. január 21. Az azonos nevű alapítvány az együttes 15 éves jubileumi találkozójára kért 150 ezer forintot a Gyermek- és Ifjúsági Alapból (GYIA), az azt felügyelő tanács azonban elutasította a kérésüket. Rögtön ez után döntöttek egy másik kérelemről is, és ekkor már nem voltak olyan szőrösszívűek, az Y Generáció Egyesület számára ugyanis vita nélkül megszavaztak 2,5 millió forintnyi támogatást. A döntésben nyilván sokat segíthetett az, hogy az ülést levezető Ocsovai Tamás, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium helyettes államtitkára megjegyezte, nemcsak ő maga tartja jónak az egyesület pályázatát, de a "miniszter úr is támogatja".

Ez azokból a jegyzőkönyvekből derül ki, amelyekbe hónapokon át tartó huzavona (erről részletek keretes írásunkban) után tekinthetett be az [origo] munkatársa. Azért kértük, hogy megnézhessük a fele-fele arányban minisztériumi és civil delgáltakból álló GYIA-tanács üléseiről készült beszámolókat, mert ennek a testületnek meghatározó szerepe volt azoknak az ifjúsági támogatásoknak az elosztásában, amelyeknek egy része az ügyészség által a Zuschlag-ügy nyomozása során vizsgált szervezetekhez került. Ezek közé tartozik az Y Generáció is, amely "ifjúsági trénerképző programra" kérte és kapta a 2,5 millió forintos egyedi támogatást.

A nyomozást a múlt héten lezáró ügyészség gyanúja szerint a vizsgált egyesületek és alapítványok valójában csak felvették a pénzt, de a pályázatukban szereplő célokat nem valósították meg. Szabó Ferenc Bács-Kiskun megyei főügyész-helyettes arról nem kívánt beszélni, hogy ez történt-e az Y Generáció számára 2003 januárjában megítélt támogatással is, de hozzátette, az esetek túlnyomó többségében a szervezetek - amelyek mögött az ügyészség szerint Zuschlag János MSZP-s politikus állt - egyáltalán nem arra használták fel a pénzt (nagyjából 75 millió forintot), amire kapták.

Nem hallottak az egyesületről

Több jel utal arra, hogy az Y Generáció pályázati anyagában szereplő, határon túli magyarok számára tervezett ifjúsági trénerképző program is csak papíron valósult meg. Az [origo] által megtekintett jegyzőkönyvek mellékletében található pályázati dokumentációban az együttműködő partnerek között szerepel a MIÉRT, amely feltehetően a Magyar Ifjúsági Értekezletet takarja. Megkerestük a csíkszeredai központú szervezetet, ahol közölték, nem hallottak az Y Generációról és nem is volt közös programjuk 2003-ban.

Az egyesület a kérelemhez benyújtott egy programtervet, amely egy 2003 májusi tatai ifjúsági akadémiáról szólt. "Felkészült-e az ember pszichésen a XXI. század kihívásaira?" - hangzott az egyik tervezett előadás címe, de nemcsak a témaköröket sorolták fel, hanem a meghívott oktatókat, vendégeket is. Első napra Romsics Ignác ismert történészt írták be, azzal a kísérőszöveggel, hogy a "XX. századi magyar történelem sorsfordulóiról" fog beszélni. A gond csak az, hogy Romsics nem is hallott erről a rendezvényről. Az [origo] kérésére még a naptárját is előkereste, amiből kiderült, hogy 2003 májusában nem volt ilyen jellegű programja. "Tatán vagy Tatabányán egyszer tartottam előadást, de ott muzeológusokból állt a közönség" - tette hozzá Romsics.

Hasonló választ kaptunk Görög Ibolyától is, aki az akadémia második napjának programjában szerepelt "villámillemtan" megjegyzéssel a neve mellett. Görög Ibolya - aki a Miniszterelnöki Hivatal protokollfőnöke volt 1987 és 1999 között - sem emlékszik azonban sem az Y Generációra, sem arra, hogy ifjúsági akadémián vett volna részt. Naptárjában sem találta nyomát ilyen programnak, és megjegyezte: "azt a szót soha nem ejtettem ki a számon, hogy villámillemtan".

Akadt azonban kivétel is. "Határon túli befektetési lehetőségek" címmel szerepelt a programtervben egy pódiumbeszélgetés, amelynél két résztvevőt tüntettek fel: Hernádi Zsoltot és Wolf Lászlót. Ugyan nem írták oda a titulusukat, de a téma alapján feltételezhető, hogy előbbin a Mol elnök-vezérigazgatóját, utóbbin pedig az OTP vezérigazgató-helyettesét értették. Wolf az [origo] kérdésére titkárságán keresztül azt üzente, kapott meghívót egy ilyen jellegű rendezvényre, de nem vett részt rajta. A Mol részéről közölték, túl sok idő telt el azóta, hogy válaszolni tudjanak a kérdéseinkre.

Ocsovai Tamás az [origo] megkeresésére közölte, nem kíván nyilatkozni, így részletek nem ismertek arról, milyen egyeztetés előzte meg az Y Generációnak adott támogatást. Akkoriban Jánosi György volt a miniszter, aki egyelőre nem válaszolt kérdéseinkre, így nem tudni, valóban támogatta-e az Y Generáció kérelmét, és ha igen, akkor milyen megfontolásból tette ezt.

"Szívünkhöz közel álló" szervezetek

Az Y Generációnak 2003 januárjában vita nélkül megítélt 2,5 millió azért is szembetűnő, mert a jegyzőkönyvekből kiderült, hogy a tanács egyébként meglehetősen nehezen szánta rá magát egyedi támogatás nyújtására. A szabályok szerint ezen a címen csak olyan célra adhattak pénzt, amely nem szerepelt a pályázati kategóriákban (például táborozás, újságkiadás stb.), a gyakorlatban azonban ezt már nehezen tudták eldönteni, így hosszas vitákat folytattak róla.

Akadt olyan tanácstag is, aki kifejezetten ellene volt az egyedi támogatások nyújtásának. Nagy Ádám egy baloldaliként elkönyvelt ernyőszervezet, a Magyar Gyermek- és Ifjúsági Tanács képviselőjeként vett részt a tanács munkájában, és 2003 októberében javasolta ennek a támogatási formának a megszüntetését. Az elképzelése az volt, hogy a rendelkezésre álló pénzre írjanak ki nyílt pályázatot, amelyre jelentkezhet bárki olyan ötlettel, amely nem fér be a hagyományos kategóriákba.

A tanácsülésen előadott érvelése sokatmondó most, a Zuschlag-ügy fényében. "Nemcsak arról van szó, hogy mi magunk meg a mi ismeretségi körünkben azok a szervezetek, amelyek esetleg valamilyen módon preferáltak vagy szívünkhöz közel állók, beadnak egy úgynevezett egyedi támogatási kérelmet, és a tanács ezt elbírálja, hanem egy nyílt versenyben mindenki jöhet, akinek valamilyen mentő ötlete van" - magyarázta Nagy, hogy szerinte miért kellene megszüntetni az egyedi támogatások rendszerét. Ő már 2004-ben kiszállt a tanács munkájából, most pedig nem kívánt konkrétumokba bocsátkozni arról, milyen összefonódásokat sejtett a háttérben. "Nincsenek bizonyítékaim, így ennél részletesebben most sem mondhatok semmit" - közölte az [origo]-val.

"Értem én, mi van a háttérben"

A jegyzőkönyvekből kiderül, az Y Generáció támogatása mellett kedvező bánásmódban részesültek más olyan szervezetek is, amelyeket az ügyészség utóbb összefüggésbe hozott a Zuschlag-üggyel. A GYIA-tanács 2004. május 10-i ülésén például vita alakult ki, amikor olyan szervezeteknek az ügyét kezdték tárgyalni, amelyek többszöri felszólítás ellenére sem küldték be a támogatási szerződéshez szükséges dokumentumaikat. A nyolc érintett pályázó között volt három olyan is, amelyet az ügyészség vizsgált a Zuschlag-ügyben: a Szövetség a Modern Magyarországért, az Atlasz Egyesület és a XXI. Századi Kulturális Egyesület. Mivel szabálytalanul jártak el, ezért felvetődött, hogy vissza kellene vonni a támogatásukat.

A jegyzőkönyvekből kikövetkeztethető, hogy négy szervezet - köztük az előbb név szerint felsorolt három - a tanácsülés napján beküldött ugyan néhány iratot, de ezekkel még mindig nem teljesítették a feltételeket. Az időzítést Nagy Ádám gyanúsnak találta, és ennek hangot is adott. "Vannak olyan pályázók, akik egy órával előbb hozzák be a dokumentumokat, ezért én azt gondolom, hogy nem kell nekik előnyt adni, azoknak, akik éppen be tudnak jutni ide a minisztériumba" - mondta. Megjegyezte azt is: "értem én, hogy mi van itt a háttérben", de szerinte ettől függetlenül vissza kell vonni az érintett szervezetek támogatását. "Kaptam egy személyesnek tűnő megjegyzést, miszerint ide a minisztériumba bejutnak személyek" - mondta erre Ocsovai, de az alig burkolt vádakra nem reagált részletesebben.

A Zuschlag-ügyben érintett három szervezet ügyében végül a következő, 2004. júniusi ülésen született döntés: a tanács megszavazta, hogy a szabálytalanságok ellenére ne zárják ki őket a pályázatból. Ez az epizód feltűnt az ügyészeknek is, akik kérdéseket tettek fel ezzel kapcsolatban a tanúként meghallgatott Ocsovai Tamásnak - derül ki a kihallgatási jegyzőkönyvéből, amelynek részleteit a Magyar Nemzet közölte tavaly ősszel.

Az egykori helyettes államtitkár akkor azt mondta, azért támogatta ezeket az utóbb gyanúsnak bizonyuló szervezeteket, mert a tanácsülések előtt egyeztetett a miniszterrel, és tőle az "ülés napirendjén lévő kérdések vonatkozásában konkrét instrukciókat kaptam". A miniszter előbb Jánosi György, majd 2003 májusától Gyurcsány Ferenc volt, akiket az ügyészség tanúként hallgatott meg a nyomozás során. Jánosi azóta sem nyilatkozott az ügyben, Gyurcsány pedig még tavaly ősszel az Indexnek úgy reagált az Ocsovai-vallomásban elhangzottakra, hogy azokat "egy gyáva ember menekülésének tartja".