Százmilliós kárt okozott a madármérgezés

Vágólapra másolva!
Tíz év alatt 735 védett vagy fokozottan védett ragadozómadár pusztult el mérgezés miatt Magyarországon. A kár közel százmillió forint. Az általában tiltott növényvédő-szerekkel elkövetett szándékos vagy gondatlan mérgezések miatt veszélybe kerülhet a hazai populáció, de az itt telelő külföldi madarak is veszélyeztetettek - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Tíz év alatt csaknem százmillió forintos természetvédelmi kár keletkezett a ragadozómadár-mérgezések miatt - írja a Népszabadság. A természetvédők szinte hetente találnak mérgezett madarakat: parlagi-, réti- és szirti sasokat, illetve más fokozottan védett vagy védett madarat. Összesen 735 ragadozómadár pusztult el méreg miatt az elmúlt tíz évben.

A fokozottan védett fajok esetében ez a pusztulás rendkívül jelentős, állományuk csak lassan emelkedik, még mindig csak 85 pár parlagi és 16 pár rétisas él Magyarország területén.

A világon egyedülállónak számító kárpát-medencei populációt a kihalás szélésre sodorhatják a mérgezések, amelyek ráadásul nem csak a hazai állományt, hanem az itt telelő, más országban élő egyedeket is fenyegetik. Az elmúlt két évben 29 mérgezett parlagi sast találtak, ez az egész európai állomány szaporulatának több mint 10 százaléka.

A mérgezéseket minden esetben olyan - emberre is veszélyes - növényvédő szerek okozták, amelyeketet már vagy kivontak a forgalomból, vagy éppen kivonás alatt állnak. Eddig egy ügyben született ítélet: egy gazdát 15 millió forintos kértérítésre ítéltek, mivel helytelen vegyszerhasználata miatt 115 daru pusztult el - olvasható a Népszabadságban.