A műhibaperek számát közli csak az új lista

Vágólapra másolva!
Néhány héten belül bárki megnézheti az Egészségbiztosítási Felügyelet honlapján, hogy melyik kórház ellen, hány kártérítési per indult az elmúlt hat évben. A listán az viszont nem szerepel majd, hogy melyik osztályon történt a műhiba. A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint mivel az adatok nem részletes bontásban szerepelnek majd, megtévesztőek is lehetnek a számok.
Vágólapra másolva!

Március utolsó napjaiban fölkerül az Egészségbiztosítási Felügyelet honlapjára a kórházak elleni kártérítési perek listája. A kórházaknak február 15-ig kellett leadniuk az adatokat, ezt körülbelül 70 százalékuk meg is tette, a többi intézmény haladékot kért - mondta el Kovácsy Zsombor, az Egészségbiztosítási Felügyelet elnöke.

A listában a 2001 és 2007 közötti adatok fognak szerepelni, több kategóriára bontva: az összes megindult eljárás száma, az egyezséggel végződött ügyek száma, az, hogy a bíróság hányszor adott helyt a felperes panaszának, és hányszor ítélkezett a kórház javára.

Összesen körülbelül 150 kórház van Magyarországon, és évente 200-300 eljárás indul kórházak ellen. Emiatt nem évenkénti bontásban, hanem összesítve szerepelnek majd a listán a hat év ügyei, így jobban kirajzolódhatnak az esetleges különbségek az egyes intézmények között, mintha jobbára csak az egyes és a nullás szám váltakozna.

Az adatbázisban azt nem közlik majd, hogy melyik kórházi osztályon történt a műhiba. Az Egészségbiztosítási Felügyelet szerint március végén kísérleti év kezdődik, a tapasztalatok alapján döntenek majd arról, érdemes-e részletes bontásban közölni az adatokat, és milyen sűrűn kell frissíteni rajtuk.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet nem csak a perekről kérdezte a kórházakat, számos más adatot is bekért tőlük: például a többlet-szolgáltatásokról, a betegjogi helyzetről vagy a választható szülési módokról. Kovácsy szerint ha elkészül a lista, az nem csak a betegek tájékozódását segíti majd, hanem az intézményvezetők is láthatják, a kórházuk hol foglal helyet a palettán, és az egészségpolitika is jobban átláthatja az országos helyzetet.

"A kórházak nem zárkóznak el attól, hogy tájékoztassák a lakosságot a minőséget jelző indikátorokkal" - mondta Varga Ferenc, a siófoki kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Szerinte ugyanakkor a lakosság számára egyes adatok félreérthetőek lehetnek. Nem minden kártérítési per tényleges műhiba miatt indul például, vannak olyan ügyek is, amelyek csak adminisztratív mulasztásról szólnak. Ha azonban a listából nem derül ki, milyen típusú ügyben indult az eljárás, megtévesztő lehet az információ.