Fidesz-fityiszről beszélt Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Többnyire az ellenzéket támadták az MSZP politikusai szombati nagygyűlésükön. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint például a népszavazás nem a baloldal bukása lesz, hanem véget ér "a jobboldal politikai ámokutása", amely "fityiszt mutat" a jövőnek. Az MSZP arra is biztatta híveit, hogy mindenképpen vegyenek részt a népszavazáson, és szavazzanak nemmel. A Millenáris parkban tartott nagygyűlés szigorú biztonsági ellenőrzések és rendőri felügyelet mellett zajlott le.
Vágólapra másolva!

A népszavazás "nem lesz bukása a baloldalnak, de bukása lesz a jobb sorsra érdemes szabad, demokratikus jobboldal nagyobbik részének" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP szombati nagygyűlésén, melyet szigorú biztonsági intézkedések mellett a Millenáris Parkban tartottak. Körülbelül hétszáz résztvevő előtt a kormányfő azt fejtegette: két év után most befejeződik a jobboldal "politikai ámokfutása", mert a népszavazásnál feljebb "már nem tudják emelni a tétet". Gyurcsány szerint viszont "mi, a magyar baloldal, még csak most kezdjük" a 2006-ban meghirdetett program megvalósítását.

Gyurcsány többször említette az évértékelő beszédében meghirdetett Új Magyarországról, új polgárosodásról szóló programot, de a részletekről most sem beszélt. Csak annyit mondott, kézzelfogható lehetőséget, gyarapodást hoz majd. Többnyire azonban - a szintén beszédet mondó Juhász Ferenc MSZP-alelnökhöz hasonlóan - a Fideszt, és Orbán Viktort támadta. "Harminc ezüstért eladnák az országot - vagy talán háromszát forintért?" - tette fel a kérdést Gyurcsány.

A miniszterelnök szerint a Fidesz hívószavai a következők: "magyar vagyok és nemes, amim van azt megtartom. Mutassál fityiszt a jövőnek, Magyarországnak, mutassál fityiszt mindenkinek". "Fidesz-fityiszt" - tette hozzá gúnyosan. Szerinte a népszavazás csak edzőmeccs, nem pedig tétmeccs, ezért nincs igazi jelentősége. Juhász Ferenc pedig arról beszélt: bármi is lesz a szavazás eredménye, a kormány a helyén marad.

Gyurcsány azt mondta, tele van optimizmussal, mert ennyi terhet a rendszerváltás óta nem kellett politikusoknak viselnie, mint az MSZP-nek, de a támadásokat szerinte kivédték. A nagy nehézségek ellenére "a magyar baloldalt továbbra is egy-másfél millió ember támogatja" - tette hozzá.

Juhász Ferenc szerint az MSZP hívei a népszavazáson "igent mondanak a saját jövőjükre és esélyükre azzal, hogy három nemet mondanak". Juhász, aki Orbán Viktort "Kossuth Lajos reinkarnációjának" nevezte, úgy vélte, "közösen kell mondanunk, hogy elég Orbán Viktorból".

A nagygyűlés elején bevonuló vezető politikusokat taps fogadta, és a résztvevő mintegy hétszáz szocialista szimpatizáns azt skandálta: "Húzzunk bele!" A rendezvényen több helyen megtalálhatók voltak a szombat délutáni budapesti, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök melletti szimpátiatüntetésre hívó szórólapok. A szervezők azt kérik, hogy résztvevők álljanak ki a miniszterelnök és programja mellett, segítsék a kormányt a népszavazási kampányban és ítéljék el az erőszakot, a megfélemlítést, a gyűlöletbeszédet. Juhász Ferenc ezzel kapcsolatban azt MTI érdeklődésére annyit mondott, hogy a szimpátiatüntetést nem az MSZP szervezi.