Már sérültje is van a viharnak a fővárosban

Vágólapra másolva!
Óriási vihar tombolt Magyarországon, a viharos szél miatt számos ház teteje megrongálódott, fák dőltek ki, és van, ahol megszakadt az áramellátás. A tűzoltóság telefonközpontja túlterhelt. Egy kamion rázuhant az M1-es autópályára a bábolnai felüljáróról, a sofőr megsérült, Pesten pedig egy járókelőre zuhant egy tégla. A vonatok késnek, Ferihegyet negyven percre le kellett zárni, egy kisrepülő fenékre ült. Az Országos Meteorológiai Szolgálat piros riasztást adott ki.
Vágólapra másolva!

Több mint 2200 bejelentést kaptak a tűzoltóságok szombat estig az országszerte pusztító viharos erejű szél okozta károk miatt - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A legnagyobb erősségű, óránkénti 140 kilométeres széllökést Dél-Budán mérték. A legtöbben kidőlt fák, megrongálódott háztetők miatt kértek segítséget, de nagyon sok gépkocsikárt is jelentettek.

A fővárosban megrongálódott a Nemzeti Múzeum, a Heim Pál Gyermekkórház, a Fradi-pálya teteje, és a Városháza egyik kéménye is ledőlt. A Síp utcában egy társasház teljes tetőszerkezetét gerendástul az utcára döntötte a szél; csak itt nyolc autó tört össze, ám máshol is nagyon sok gépkocsi sérült meg a szélben lerepülő cserepek, téglák és törmelék alatt. A szakemberek elsősorban a közvetlen életveszélyt és a forgalmi akadályokat szüntetik meg, ezért azok türelmét kérik, akikhez csak ezt követően, esetleg csak vasárnap tudnak eljutni - tette hozzá a szóvivő.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szombat délután megkezdte a vihar utáni takarítását - közölte estefelé a cég szóvivője, Horti Zsófia. A helyenként 140 kilométer/órás erősségű, orkán erejű széllökések a legtöbb kárt a pesti oldalon okozták. A szóvivő szerint teljes készültséggel várták az előre jelzett vihart, hogy mielőbb elkezdhessék utána a közutak megtisztítását a lehullott cserepektől, vakolatdaraboktól, letörött ágaktól.

Tégla esett egy járókelőre

Budapest belvárosában több ház tetejét megbontotta a viharos erejű szél szombat délután; a viharnak már sérültje is van. A 32-esek terén egy tégla járókelőre zuhant, őt egy közeli kórházba vitték. A Múzeum körúton és a Síp utcában cserepeket, téglákat sodort le a szél a házakról; több autó is megrongálódott, akárcsak a Belvárosi templom tetőszerkezete, egy XI. kerületi uszoda és egy kispesti bevásárlóközpont teteje. Több helyen nem működnek a városban a közlekedési lámpák, az utakat törmelék és ágak borítják. Egy helyütt a szél leemelte egy háztető egy részét, és berepítette a szomszéd épület ablakán.

A Ferihegyi repülőtéren a nagy szél miatt fenékre ült egy kisrepülő. A leszállópályán - merőleges irányban - 110-115 kilométeres szél tombolt, ezért délután kettőkor negyven percre le kellett zárni az egész repülőteret, sem a felszállást, sem a leszállást nem engedték - mondta az [origo]-nak Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője. Megrongálódott a reptéren is több tető és néhány utashíd. Bécsben viszont - tette hozzá a szóvivő - még rosszabb volt a helyzet, ott akkor aszél volt, hogy Bécsben evakuálni kellett az irányítótornyot.

Elsőfokú, piros riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a főváros térségére és az ország északnyugati régióira a következő órákra. A legmagasabb fokozatú riasztás az emberi életeket is fenyegető időjárási jelenségek jelzésére szolgál.

Több bevásárlóközpont tetejét is megrongálta a szél, és Pest megyében legalább két teherautó felborult. Nincs áram a XXII. kerület egy részében, ahol sok fa kidőlt. Arról is beszámoltak, hogy a tűzoltóságot sem tudják elérni, mert a szám műszaki hiba miatt nem kapcsolható.

Az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalára zuhant a viharos erejű szélben a bábolnai felüljáróról egy kamion. A balesetben a pályára zuhant kamion vezetője sérült meg, a teherautó garázskapukat szállított. A forgalmat Komáromnál az 1-es útra terelik. - közölte a rendőrség.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Túlterhelt a tűzoltóság telefonközpontja

A 105-ös telefonszámot tárcsázva sokan azt hallották, hogy műszaki okok miatt nem működik; ez valójában azt jelzi, hogy a rendszer túlterhelt - mondta el Molnár Péter. A szóvivő azt javasolta, hogy aki káreseményről kíván bejelentést tenni, a kerületi tűzoltóságot hívja. A kerületi számok mindegyike a 459-23-as számmal kezdődik, ez után pedig az adott kerület kétjegyű számát kell tárcsázni. (Így például az I. kerületi tűzoltóság száma a 459-23-01-es.)

Boross Norbert, az Elektromos Művek szóvivője azt közölte, hogy a budapesti és a miskolci térségben a vihar miatt hat nagyobb üzemzavaruk volt. A fővárosban a legtöbb áramkimaradást a budai oldal magasabban fekvő utcáiból kapták, ahol sok helyen a kidőlő fák, lezuhanó ágak megrongálták a vezetékeket. Mint mondta, a hibák elhárítását általában egy-két órán belül el tudták végezni. Jelezte ugyanakkor: előfordul, hogy a vezetékeket már a vihar elvonulását követően rongálja meg egy, a szélben megsérült, később letörő faág.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Késnek a vonatok

Az országon átvonuló viharos erejű szél több helyen fákat döntött a sínekre, és leszakította a felső vezetékeket, ezért késésekre kell számítani a vasúti közlekedésben szombaton - közölte a MÁV. A Budapest-Hegyeshalom vonalon Kimlénél, Mosonmagyaróvárnál, Tatabányánál, Herceghalomnál és Bicskénél dőltek fák a pályára; több helyen ideiglenes sebességkorlátozást vezettek be. Felsővezeték-szakadás okozott fennakadást a Budapest-Pusztaszabolcs vonalon is Iváncsánál. Zalaszentivánon ugyancsak fadőlés miatt nem lehetett Zalaegerszeg felé közlekedni. Budapest-Ferencváros és Budapest-Kelenföld állomások között egy táblát sodort a szél a felső vezetékre, itt ezért késtek a vonatok. A Budapest-Vác, és a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon az áramszedő törése miatt szakadt le a felsővezeték, itt is jelentős késésekkel közlekedtek a vonatok. A Budapest-Kelebia vonalon Kunszentmiklós-Tass állomásnál, továbbá a Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Felsőzsolcánál szakadt le a felső vezeték. Leányvár és Dorog között az Esztergomi vonalon fa dőlt a pályára, Csorna állomásnál is emiatt késtek a vonatok a GYSEV vonalán. A menetrend szerinti közlekedés a vihar elhaladása után, várhatóan az éjszakai órákban állhat helyre.

Buszok pótolják a villamosokat a fővárosban

A viharos erejű szél miatt Budapesten több villamos felső vezetéke leszakadt a rázuhanó fától szombaton, ezért autóbuszok szállítják az utasokat - közölte a BKV sajtóügyelete. A 18-as és 56-os villamos vonalán fa dőlt a felső vezetékre, ami leszakadt, ezért a villamosok a Gellért tér és a Dél-Buda végállomás, illetve Moszkva tér és Hűvösvölgy között közlekednek csak. A 19-es és 41-es villamos szintén felső vezeték szakadás miatt csak a Gellért tér és Etele tér, illetve Gellért tér és Kamaraerdő között közlekedett. A sérült szakaszon, a Batthyány tér és a Gellért tér között, a 86-os busz szállítja az utasokat.

A 3-as metró vonalán azért van fennakadás, mert Kispest végállomás és a Határ út között egy könnyűszerkezetes födém esett a sínekre, amit már sikerült áramtalanítani. A 75-ös, 77-es trolibusz a Hungária út és Egressy út között nem közlekedik, a trolikat autóbuszok helyettesítik a kiesett szakaszon. Az 52-es villamost az egész vonalon autóbuszok pótolják, a 30-as villamos rövidített útvonalon, a Gubacsi út és a Mester utca között közlekedik. A X. kerületben, a 28-as villamosnál leszakadt a felsővezeték, ezért a végállomástól, tehát a Népszínház utcától az Orczy térig a 37-es villamos vonalán, utána pedig a 62-es villamos vonalán közlekedik csak. A 3-as villamos az Üllői útnál visszafordul, onnan pótlóbusz szállítja az utasokat. A Zichy Mihály sétánynál a 70-es trolibusz közlekedését egy kidőlt fa akadályozza, ezért a trolibusz csak a Kossuth tér és a Garay utca között közlekedik.

A gödöllői HÉV vonalán Szilasliget és Mogyoród között egy vágányon közlekednek a szerelvények, a leszakadt felső vezeték miatt pár perces késésekre lehet számítani. A BKV sajtóügyelete azt közölte: a forgalom körülbelül két-három órán belül a főbb vonalakon helyreáll.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Nem kímélte az orkán a Csallóközt se. A magyarok lakta tájegység Pozsonyhoz közeli részén, Somorján és a környező falvakban két perc alatt annyi - babszemnél nagyobb - jég esett, hogy vastagon elborította a földet. A szél itt is fákat döntött ki, épületeket, elektromos felsővezetékeket rongált meg, számos körzetben órákig tartó áramszünet okozott.

A vihart az Emma orkánciklon okozza, amely szombaton elérte Magyarországot. Heves zivatarokat, jégesőket, viharos szeleket hoz, a helyenként akár 120 km/órát elérő széllökések jelentős károkat okozhatnak országszerte. A ciklonról és a várható időjárásról bővebben itt olvashat.