Vége a szlovákiai erőmű-terveknek

Vágólapra másolva!
Nincs szükség a szlovák gazdasági miniszter szerint a tőketerebesi hőerőműre. A magyar határ közelébe tervezett szlovák erőmű korábban éles tiltakozást váltott ki. A helyzet ismerői szerint ha egy szlovák miniszter nem lát benne értelmet, nem valószínű, hogy megépül az erőmű - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A szlovák gazdasági miniszter szerint nincs szükség a tőketerebesi erőműre, mert a Szlovák Villamosművek olasz tulajdonosa azt tervezi: korszerűsíti az ukrán határhoz közeli Vojany hőerőművet. Ezért nem indokolt egy másik, Kelet-Szlovákiában megvalósuló beruházás - írja a Népszabadság Ludomir Jahnátek szlovák gazdasági miniszterre hivatkozva.

Szamosvölgyi Péter, a Tőketerebeshez közel fekvő Sátoraljaújhely polgármestere szerint ha a szlovák gazdasági tárca vezetője feleslegesnek tartja az erőműépítést Tőketerbesen, akkor kicsi az esély arra, hogy valaha megépüljön - írja a Népszabadság.

Korábban Magyarországon és Szlovákiában is tiltakozást váltott ki, hogy a magyar határ közelében, Tőketerebesen (Trebisov) akar hőerőművet építeni egy, a volt Csehszlovákia nevét viselő befektető csoport. A felháborodást oka, hogy az erőmű megújuló fűtőanyagok helyett szenet használa, amelynek az égetése során jelentős, a klímaváltozásért is felelős káros anyag (kén, nitrogén, szén-dioxid) juthat a levegőbe. Tőketerebes mintegy húsz kilométernyire fekszik a világörökség részét képező tokaji történelmi borvidéktől.

A tőketerebesi önkormányzat később az erőmű ellen hozott döntést, amellyel elutasította a széntüzelésű erőmű helyszíni megépítését és a környezeti hatástanulmányt. A döntés ezzel a szlovák környezetvédelmi miniszter kezébe került.