Rendbontás is történt az egri kórház védelmében

Vágólapra másolva!
Hangzavarral akadályozták tiltakozók a Heves megyei közgyűlés ülését, ahol a testületnek az egri kórház funkcionális privatizációjáról kellene döntenie. A megyeháza előtt a tiltakozók összevesztek a biztonságiakkal, a városba vezető utakat tüntetők zárták le. Egerbe nagy rendőri erőket vezényeltek.
Vágólapra másolva!

Botrányos körülmények között kezdődött meg a Heves Megyei Közgyűlés pénteki ülése, amelyen a testületnek a megyei kórház vagyonkezelésére és működtetésére kiírt pályázatról - az egri Markhot Ferenc kórház funkcionális privatizációjáról - kell döntenie. Tiltakozók gyűltek össze a megyeháza díszteremében, és hangos kiabálással zavarták meg az ülést.

"Hajrá Eger, Hajrá Debrecen!" - skandálta mintegy tíz-húsz ember az önkormányzat hivatalos ülését megzavarva az egri megyeháza dísztermében. Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke számos alkalommal felszólította a rendbontókat a demokratikus szabályok betartására, ám azok újra és újra, sokszor nyomdafestéket nem tűrő módon, hangoskodni kezdtek a teremben. Az elnök már több alkalommal figyelmeztette a rendbontókat arra, hogy kivezetteti őket a teremből, amennyiben továbbra is zavarják a köztestület munkáját.

Kisebb incidens történt a megyeháza bejáratához felállított detektoros kapunál is, ahol nézeteltérésbe keveredett a kórház sztrájkbizottságának elnöke az intézményt nagy erőkkel biztosító biztonsági cég munkatársaival. Szabó Pált, illetve Hegyaljai Juditot, a kórház közalkalmazotti tanácsának elnökét hosszas, ingerült vita után engedték fel az ülésterembe. A helyszínt a rendőrség is megerősített erőkkel biztosítja.

A megyeháza előtt reggel mintegy kétszázan tüntettek a kórház funkcionális privatizációja ellen. A demonstrációt több civil szervezet szervezte. Ezzel egy időben a szervezők félpályás útlezárást alakítottak ki az Egerre bevezető utakon. Öt helyszínen mintegy 10-10 fellobogózott és transzparensekkel ellátott autó torlaszolta el a fél útpályát. A demonstráció és az útlezárások, valamint az ezekhez kapcsolódó fokozott rendőri jelenlét miatt közlekedési káosz alakult ki a település reggeli forgalmában.

A kórház privatizációjára kiírt tenderre HospInvest Zrt., a Debreceni Egyetem adtak be pályázatot, illetve ajánlatot tett a működtetésre Eger város önkormányzata is. A tendert elbíráló bizottság a HospInvest pályázatának elfogadását javasolta korábban a megyegyűlésnek.