Elmarasztalták a BKV busztender kommunikációját

Vágólapra másolva!
Személyi konzekvenciák levonására kérte fel a BKV felügyelőbizottsága (fb) pénteki ülésén a cég megbízott vezérigazgatóját és a társaság igazgatóságát a félresikerült busztender kommunikációs problémái, ellentmondásai miatt.
Vágólapra másolva!

A felügyelőbizottság tagjai szerint kommunikációs stílusváltásra, a hibák őszinte beismerésére lenne szükség a cég tájékoztatásában. Elmondták, hogy a kommunikációt elemző külső szakértői jelentés megállapította azt is, hogy a cég vezetői nagy nyomás alatt dolgoznak, politikai támadások kereszttüzében állnak. Ez sem magyarázhatja azonban az olyan "hamis tájékoztatást", ami megvalósult a vezérigazgató fiának pozíciójával kapcsolatban - idézték az fb-tagok a szakértői jelentést.

Székely Gábor elnök elmondta, hogy a közbeszerzési kiírásában alapvető jogi gondot nem találtak, de az sok problémát tartalmazott. Ha ennek alapján megkötötték volna a szerződést, abból a BKV-nak hátrányai származtak volna - jegyezték meg az fb tagjai.

A hiányosságok közt szerepel egyebek között az, hogy nem volt meghatározva a meghiúsulási és késedelmi kötbérek mértéke, fizetési módja, vetítési alapja - rögzítette egy másik szakértői anyag. Az fb szerint célszerű lett volna hibás teljesítési kötbért és teljesítési biztosítékot is kikötni.

Az fb jogi összeférhetetlenséget nem állapított meg annak kapcsán, hogy Antal Attila vezérigazgató fia annál a cégnél dolgozott, amelyik az egyetlen nyertes ajánlatot beadta. Az fb felhívta a figyelmet arra, hogy jobb lett volna, ha az ügyben érintett személyek előzetesen bejelentik összeférhetetlenségüket.

A bizottság több kérdésben tovább vizsgálódik. Nyitva maradt ugyanis például az is, hogy mennyi a reális ára egy használt busznak. Székely Gábor megjegyezte, azt pozitívumnak tartotta az fb, hogy a cégvezetés a járműbeszerzések kapcsán a csuklós buszok vásárlását helyezte az első helyre.

Somlyódy Csaba (MSZP), a Fővárosi Közgyűlés Gazdasági Bizottságának elnöke azt nyilatkozta, hogy amint a jövő héten hivatalosan tájékoztatást kap az fb határozatáról, postázza azt a testület tagjainak. Hozzátette, várhatóan a március 11-i ülésen napirendre is tűzi ezt a témát, hogy a cégtulajdonos is levonhassa a konzekvenciákat.