Közzéteszi a rendőrség a tüntetésszervezők nevét

Vágólapra másolva!
A rendőrség felteszi a honlapjára azoknak a nevét, akik szervezőként demonstrációt jelentenek be március 15-ére. A főkapitány szerint azért van erre szükség, mert ha rendbontás lesz, és a tüntetők kárt okoznak, akkor a szervezőktől lehet kártérítést követelni. Bencze József szerint a rendőrség méltóságteljes nemzeti ünnepre számít. 1200-1300 tüntetést jelentettek eddig be.
Vágólapra másolva!

A rendőrség nyilvánosságra fogja hozni honlapján, hogy kik a szervezői a március 15-i ünnephez kapcsolódóan bejelentett demonstrációknak - mondta Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány pénteken, egy budapesti sajtóbeszélgetésen.

A főkapitány szerint a neveket joga van tudni az állampolgároknak. A gyülekezési törvény ugyanis azt mondja ki, hogy a szervező felel az általa szervezett demonstráción okozott esetleges kárért, akkor is, ha nem lehet megmondani, ki okozta a kárt.

"Joga van mindenkinek tudni, ha adott esetben felgyújtják az autóját, beverik a kirakatát, hogy ki a szervező, akivel szemben érvényesítheti a kártérítési igényét" - magyarázta Bencze.

Az országos főkapitány szerint a rendőrség méltóságteljes népszavazásra és március 15-i ünnepre készül. Hozzátette: ismerik az ünnep megzavarására készülő internetes felhívásokat, ezekre súlyuknak megfelelően fognak reagálni. "Biztosítjuk a gyülekezési jog gyakorlását, de aki jogsértést követ el, azzal szemben a rendőrség a leghatározottabban fog fellépni" - jelentette ki Bencze.

A népszavazás estéjére már bejelentettek a fővárosban néhány kisebb rendezvényt, demonstrációt, elsősorban a pártok és a kerületek. A várakozások szerint március 14-én és 15-én körülbelül 1200-1300 rendőri biztosítást igénylő rendezvény lesz országszerte, Budapesten körülbelül 150.