Nem győzik a bírók a szabálysértési ügyeket

Vágólapra másolva!
Tízszázalékos létszámemelést szeretne a legfelsőbb bíró, aki a növekvő szabálysértési eljárások miatt emelné a bíróságon dolgozó bírók és a kisegítő személyzet számát.
Vágólapra másolva!

Elkerülhetetlen lesz a bírósági dolgozók létszámának bővítése az érkező ügyek számának folyamatos növekedése miatt - mondta csütörtökön Lomnici Zoltán, aki szerint a kérdéssel már a költségvetés idei tárgyalásakor foglalkozni kell. A Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke a Pécsi Ítélőtábla összbírói értekezletén kifejtette, már most is komoly küzdelmet folytatnak, hogy ne lehetetlenüljön el az ítélkezés.

A hivatalából hatéves mandátuma lejárta miatt hamarosan távozó Lomnici arra is utalt, hogy a különböző szabálysértési esetek emelkedése miatt évente átlagosan százezerrel nő a bíróságra érkező ügyek száma. "2004-ben még 1,1 millió, míg tavaly már mintegy 1,4 millió beadványt fogadtunk" - mondta legfelsőbb bíró, aki szerint a bírák és kisegítő személyzetük létszámának közel 10 százalékos bővítése már jelentősen könnyítené az ügymenetet.

Lomnici úgy vélte, hogy idáig nem volt mód az ügyszám növekedésével arányos létszámemelésre, de talán a közeljövőben lehetőség nyílik rá, hogy a bíróságok több pénzt kapjanak a költségvetésből. A főbíró az elmúlt hat év eredményeit értékelve kiemelte: elnökké választása óta 100 százalékkal nőtt a bíróságok költségvetése, az LB mára naprakésszé vált, a Magyar Bíróképző Akadémián pedig idén a nagy nemzetközi emberi jogi szervezetek közreműködése mellett megindulhatott az emberi jogi képzés.