Fantomcégekkel csalhattak ki százmilliókat

Vágólapra másolva!
Fiktív szerződésekkel vettek ki a gyanú szerint 284 millió forintot egy építőipari cégből azok, akik ellen vádemelést javasol a Nemzeti Nyomozóiroda. A gyanusítottak közt van az építőipari cég vezetőjének felesége is.
Vágólapra másolva!

Fantomcégek segítségével vett ki 284 millió forintot egy Bács-Kiskun megyei építőipari cégből az az öt személy, akik ellen pénzmosás és csalás miatt vádemelést javasol a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) gazdaságvédelmi főosztálya - közölte az MTI-vel Bereczki Zoltán, az osztály vezetője.

A gyanú szerint valótlan tartalmú szerződések alapján fizették ki a pénzt négy alvállalkozó cégnek, amelyek egy ügyvédnővel álltak kapcsolatban. A nyomozók szerint a fantomcégek számláiról részben strómanok, részben a társaságok ügyvezetői felvették a pénzt, majd az összegeket átadták az azóta már nem praktizáló ügyvédnőnek.

A nyomozás során nem merült fel arra utaló adat, hogy a milliárdos forgalmat bonyolító építőipari cég vezetője tudott volna a tranzakciókról, de a felesége részesedett az elcsalt összegből, így a rendőrök őt is pénzmosással gyanúsították. A nő a cégben az ügyletekhez szükséges aláírási joggal rendelkezett.

A cégvezető felesége mellett az ügyvédnő és további három személy ellen javasolnak vádemelést, akik a fantomcégekben ügyvezető igazgatói posztokat töltöttek be. Ha a bíróság bűnösnek találja őket, akár nyolc évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak rájuk - mondta Bereczki. A gyanúsítottak szabadlábon védekeznek.