Vágólapra másolva!
Civil tiltakozók torlaszolták el a Tubes hegyre vezető utat, hogy így akadályozzák meg a NATO-lokátor építését. A hegyen tapasztalt tevékenység szerintük azt jelzi, hogy a Honvédelmi Minisztérium nem várja meg a bíróság döntését, máris építkezni akar. A tárca szerint csak karbantartják a hegyen álló antennákat.
Vágólapra másolva!

A Tubesre tervezett NATO-radart ellenző civilek autókkal leszűkítették a hegyre vezető utat, és murvából gátat készítettek kedd reggelre, hogy akadályozzák a lokátor esetleges építésének munkálatait - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A demonstrálók azt mondták, azért zárták el az utat, mert észlelték, hogy a honvédelmi tárca megkezdte a radar helyén álló adótorony híradástechnikai eszközeinek leszerelését.

Ezzel a tiltakozók szerint megkezdődött a NATO-lokátor építése, annak ellenére, hogy a Fővárosi Ítélőtábla még nem döntött az építési engedély végrehajthatóságának felfüggesztéséről. Szerintük az út szűkítésével nem követtek el jogsértést, mert az hivatalosan négy méter széles és ebben a szélességben a járművek közlekedhetnek rajta.

Az úttorlaszok hírére rendőrök érkeztek a helyszínre, akik megbírságolták a szabálytalanul parkoló autósokat. Az MTI tudósítójának a helyszínen dolgozó katonák elmondták, hogy teherautókkal a gátak miatt nem lehet megközelíteni az objektumot, és egy esetleges vészhelyzet esetén a mentők és a tűzoltók is bajban lennének.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint nem kezdték meg az építkezést, csupán a Magyar Honvédség éves karbantartási tervének megfelelően végzik híradástechnikai eszközök karbantartását. Ennek keretében a HM ARMCOM Zrt. szakemberei előbb leszerelték a repülésirányító antennákat a honvédségi területen álló tornyokról, majd a karbantartás után - várhatóan már szerdán - visszaszerelik azokat.

A szaktárca állította, hogy a most folyó munkálatoknak nincs semmi köze a tervezett radarberuházáshoz, ez a szokásos, korábban is elvégzett éves karbantartás része. A berendezések visszaszerelésének bármilyen okból történő elmaradása, megakadályozása vagy késleltetése veszélyezteti a polgári és katonai légi közlekedés és az abban részt vevő emberek biztonságát.