24 millióra büntették az Ikva patak szennyezőjét

Vágólapra másolva!
Több mint 22 millió forintra büntette az észak-dunántúli vízügyi hatóság a Magyar Cukor Zrt.-t, mert még februárban szennyezőanyagot jutatott az Ikva patak vizébe. A cégnek a szennyezés megszüntetésének költségeit, további 2 milliót is ki kell fizetnie.
Vágólapra másolva!

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség az Ikva patak február eleji szennyezése miatt 22 millió forint vízszennyezési bírságot vetett ki a Magyar Cukor Zrt. Petőházi Cukorgyárára. A kárelhárítás mintegy 2 millió forintos költségét is a szennyezőnek kell megfizetnie.

A Magyar Cukor Zrt. Petőházi Cukorgyárának egyik tározójából még február elején ömlött szennyezett víz az Ikva patakba. A patakot a laborvizsgálatok eredménye szerint jelentős szerves szennyezőanyag terhelés érte, a cég elismerte a szennyezést. A vízügyi igazgatóság a szennyezés után harmadfokú vízminőségvédelmi kárelhárítási készültséget rendelt el, és semlegesítette a vízbe jutott anyagot.

A cukorgyár kijavította a szennyezésért felelős tározó átszakadt töltését is, így a szennyezés felhígulva, jelentős környezeti kár okozása nélkül, egy-két nap alatt a Rábcán keresztül levonult a Dunán.