Tagadtak a kérdőre vont rendőrök

Vágólapra másolva!
Tagadta bűnösségét az a négy rendőr, aki ellen a 2006. őszi fővárosi zavargások kapcsán bántalmazás vádjával indult büntetőper. A vád szerint a négy rendőr 2006. október 23-ról 24-re virradó éjjel a pesti Duna-parton intézkedés közben két hátrabilincselt kezű személyt ütött, rúgott, az egyik földön fekvőnek csizmával az arcába taposott.
Vágólapra másolva!

Egybehangzóan tagadta bűnösségét az a 4 rendőr, akiket hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással, és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértéssel vádol az ügyészség. A Fővárosi Bíróságon hétfőn tanúként meghallgatott két parancsnok is határozottan azt vallotta, hogy törvénysértés, bűncselekmény nem történt.

Az eljárás adatai szerint a sértettek a 2006. október 23-i budapesti rendezvényeken vettek részt, majd este az Erzsébet híd pesti oldalán emelt barikádnál nézelődtek. Mikor a rendőrroham szétverte a barikádot, a Duna-parton az Árpád híd irányába menekültek. Ekkor az egyik sértett tanúvallomása szerint egy szállodánál az eljárás során ismeretlenül maradt rendőrök hasra fektettek és bántalmaztak többeket, és paprikasprayt fújtak az arcukba és durván szidalmazták őket, mert állításuk szerint miattuk nem látták hetek óta a családjukat. Ezután az azonosíthatatlan elkövetők továbbmentek.

Ekkor két sértett, egy fiatal férfi és egy fiatalkorú lány segítségére sietett egy német-magyar állampolgárságú férfi, a szállodából vizet kértek, majd leültek egy padra. Ezután a sértettek vallomása szerint újabb tucatnyi rohamrendőr érkezett, igazoltatták őket, a két férfi kezét hátrabilincselték, és úgy bántalmazták, a németnek a fejére magyar zászlót kötöttek. A német férfi nyomozati vallomása szerint hallotta, amikor a rendőrök azt mondták, "fiúk, itt be van kamerázva, menjünk!".

Kérdésre a vádlottak elmondták, hogy az intézkedés alá vontak nem tanúsítottak ellenállást. A sértetteket ezután előállították, és ellenük büntetőeljárás indult, amelyet azonban még a nyomozati szakaszban megszüntettek a hatóságok.

Az elkövetők rohamsisakot viseltek, azonosító nem volt rajtuk, a sértettek jobbára nem tudták azonosítani bántalmazóikat, így a személyes büntetőjogi felelősség nehezen bizonyítható. A négy vádlott a második rendőri intézkedés végrehajtói közül került ki.

Arra a kérdésre, miért kellett előállítani a sértetteket, a vádlottak azt válaszolták, mert parancsot kaptak. Tanúként beidézett elöljáróik pedig arról beszéltek, hogy a barikádnál hasonló ruházatú személyeket láttak, illetve, hogy koszos volt az eljárás alá vontak keze, "ruházatuk pedig bűzlött a spraytől". Mire a bíró megjegyezte, hogy ennek oka lehetett akár a pár perccel korábbi, ismeretlen rendőrök által elkövetett bántalmazás is.

A 2006. őszi zavargások kapcsán bántalmazással vádolt négy rendőr ügyében újabb tanúk meghallgatásával áprilisban folytatódik a büntetőper a Fővárosi Bíróságon.