Péterfalvi vezetheti a biztosok hivatalát

Vágólapra másolva!
A volt adatvédelmi ombudsman, Péterfalvi Attila lesz az Országgyűlési Biztos Hivatal új vezetője az MTI értesülései szerint. Péterfalvit Sólyom javaslata ellenére tavaly nem választották újra.
Vágólapra másolva!

Péterfalvi Attila, korábbi adatvédelmi biztos lesz az ombudsmani hivatal új vezetője - erősítette meg az MTI értesülését hétfőn Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. A megújuló ombudsmani működés egy megújuló hivatalt is igényel" - indokolta Szabó, aki a kinevezési döntést Kállai Ernő kisebbségi ombudsmannal közösen írta alá még pénteken. Szerinte az is Péterfalvi Attila mellett szól, hogy jól ismerik és kedvelik a hivatalban, és ő is jól ismeri az áprilistól rá váró munkát.

Péterfalvi Attila április elsejétől tölti be az államtitkári beosztású pozíciót, a hivatal eddigi vezetőjének, Wolf Erzsébetnek leváltását is bejelentette az általános ombudsman.

Péterfalvi Attila 2001 és 2007 között töltötte be az adatvédelmi biztosi pozíciót, megbízatása tavaly december 13-én járt le. Sólyom László köztársasági elnök újra jelölte, de az Országgyűléstől nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget, így jelenleg az adatvédelmi biztosi pozíció betöltetlen.

Mivel Péterfalvi Attila nem vállalta az újabb jelölést, így az államfő Zombor Ferenc ügyvédet jelölte a pozícióra, aki 1996 és 2007 között már dolgozott az Országgyűlési Biztosok Hivatalában. Személyéről és a jövő nemzedék ombudsmanjáról, Fülöp Sándorról hétfői ülésén dönt az Országgyűlés.