Vágólapra másolva!
Az aluljárókban, játszótereken sem lehetne dohányozni az Egészségügyi Minisztérium készülő tervezete szerint, amely szigorítaná a tilalmat minden nyilvános, zárt helyen. Arról egyelőre nem sokat tudni, hogy akarnak érvényt szerezni az új szabályoknak.
Vágólapra másolva!

Megtiltaná a nyilvános, zárt tereken történő dohányzást az Egészségügyi Minisztérium, ami a közintézményeken, munkahelyeken kívül érintené a közforgalmú tereket, így az aluljárókat, játszótereket is - közölte az [origo]-val a szaktárca sajtóosztálya. A tervezet szerint az önkormányzatok helyi rendeletben tilthatnák meg egy köztereken a dohányzást, ezzel párhuzamosan szigorítanák a dohánytermékek árusításának és reklámozásának szabályait is.

Hamarosan elkezdődik a tervezet szakmai egyeztetése, ha pedig a kormány és az Országgyűlés is rábólint a törvényjavaslatra, legkorábban akár már júliustól életbe is léphetnek a szigorúbb tiltó szabályok. A tervezetnek az is része, hogy a bevezetnék az Európai Bizottság által javasolt figyelemfelkeltő emblémákat, piktogramokat, de ezek alkalmazására megfelelő felkészülési időt hagynának.

A törvény betartását jelenleg az ÁNTSZ ellenőrzi, ez a jövőben is így maradna, de a tervek szerint a Közterület Felügyelet is ellenőrizhetné és megbüntethetné a tilosban dohányzókat. A szankcionálásról részleteket egyelőre nem lehet tudni, a tervezet tartalmazza majd pontosan a büntetéseket.