Lezuhant egy férfi a dunaszekcsői löszfalról

Vágólapra másolva!
Lezuhant egy férfi a dunaszekcsői löszfalról szombat hajnalban, a mentők súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A tavaly ősszel megrepedt löszdombról korábban levált félmillió köbméteres darab egy hete hirtelen süllyedt hat métert és elindult a Duna felé.
Vágólapra másolva!

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szombaton elmondta, hogy a kordonnal zárt területre hajnalban két férfi ment be, az egyikük lezuhant a löszfalról. Őt a mohácsi tűzoltók mentették ki, a mentők súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

A baranyai Dunaszekcsőn tavaly ősszel megrepedt löszdombról korábban levált félmillió köbméteres darab egy hete hirtelen süllyedt hat métert és elindult a Duna felé. Korábban a Baranya Megyei Védelmi Bizottság titkára, Milos Attila elmondta, hogy a területen található négy üresen álló hétvégi házból egy összedőlt, személyi sérülés azonban nem történt, emberéletek nincsenek veszélyben. A rendőrség a balesetek megelőzése érdekében lezárta a környéket, a katasztrófavédőkön és a geológusokon kívül senkit sem engednek az érintett partszakasz közelébe. A hajóforgalom korlátozására nincs szükség.

Faller János, Dunaszekcső polgármestere tavaly szeptemberben tájékoztatott arról, hogy a településen a vízellátás és négy hétvégi ház került veszélybe, mivel a Duna partján található, mintegy 8,6 hektáros löszdombon az esőzések következtében az idők során több száz méter hosszú repedés keletkezett.

Azóta a löszfal már csaknem 500 méteres szakaszon fenyeget leszakadással. Hargitai János, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke az MTI-nek egy hete elmondta: újabb huszonnégy terület, rajta tizenegy épület került veszélybe. A Dunába omlott lösz által kialakított sziget nem veszélyezteti a hajóforgalmat. A település vízellátása jelenleg nincs veszélyben, ám a Dél-dunántúli Regionális Vízművek veszélyeztetett helyen lévő víztárolóját hamarosan új helyen építik meg.

A most megindult partszakasz nagyjából 30 méter magas. Eddig 15 métert csúszott lefelé az a 750 ezer tonnás földdarab, amely a folyó fölé tornyosuló löszfalról szakadt le, és amely a Dunából kiemelt egy kőszigetet.