Vizsgálja a rendőrség a MÁV Cargo-privatizációt

Vágólapra másolva!
A rendőrség érdemben vizsgálja a MÁV Cargo privatizációjával kapcsolatban megjelent sajtóértesüléseket - mondta a kormányszóvivő pénteken az MTI-nek. A MÁV Cargo illetékese azt állítja, hogy nincs semmi kapcsolatuk azzal a magyar céggel, amely többmillió eurós sikerdíjat kap a privatizáció lebonyolításában nyújtott segítségért.
Vágólapra másolva!

A FORMAT osztrák gazdasági hetilap pénteki számában arról írt: a MÁV Cargo részvényeinek megvásárlásához nyújtott szolgáltatásokért - sikerdíj gyanánt - 7,1 millió eurót kap egy Geuronet Bt. nevű magyar cég.

A sikerdíjat annak a 2007. júniusi megbízási szerződésnek az alapján kapják, amelyet Gustav Poschalko, az osztrák Rail Cargo Austria elnökségi tagja kötött a betéti társasággal.

Budai Bernadett kormányszóvivő az ügyről annyit mondott: a rendőrség tájékozatta az igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy vizsgálja az azóta a magyar sajtóban is megjelent értesüléseket a MÁV Cargo privatizációjával kapcsolatban.

A MÁV Zrt. korábban azt mondta, hogy nem ismerik a Geuronet Bt.-t. Rácz Gábor, a MÁV Cargo kommunikációs igazgatója szintén azt nyilatkozta, hogy a MÁV Cargo semmilyen kapcsolatban nincs és nem is volt a Geuronet Bt.-vel.

A Geuronet Tanácsadó és Szolgáltató Betéti Társaság budapesti székhellyel bejegyzett cég. Képviselőjét az MTI-nek az osztrák cikk nyilvánosságra kerülésének napján, csütörtökön estig nem sikerült elérnie.

Fónagy János fideszes politikus pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz felszólítja a kormányt, hogy vizsgálja ki a Máv Cargo privatizációs folyamatát, és adjon választ arra, kinek állt érdekében a nyereséges állami vállalat eladása. Fónagy szerint a gazdasági tárca nem adott ésszerű választ arra, miért értékesítették a MÁV teherszállítási üzletágát, amely a többi vasúti tevékenységhez képest szolid, de megbízható profitot termelt.