Metszés, égetés, nyúzás - hegtetoválások

Vágólapra másolva!
Steril orvosi szike, csipesz, gumikesztyű, fertőtlenítő és indulhat a tűzijáték. Így jellemezte munkáját Zagyvai Gábor hegtetováló, aki szerint a múlt évben egyre több felkérése akad. A hegtetoválás kuriózumnak számít, egyelőre még nem divat. A minták egy életre megmaradnak, a hegeket nem lehet nyomtalanul eltűntetni.
Vágólapra másolva!

Az emberi bőrt évezredek óta díszítik különféle mintákkal, és ezt a leggyakrabban a hámszövet alá bejuttatott színanyag segítségével érik el. Ez a tetoválás. Van azonban egy másik eljárás is, ahol a bőr hegesedésével rajzolódnak ki a minták. Hegtetoválást egyes nyugat-afrikai törzsek és pápua-újguineai bennszülöttek évszázadok óta készítenek. Hasonló, akár nagyobb bőrfelületet díszítő mintákat Óceánia más tájain is előszeretettel alkalmaznak. Így többek között az új-zélandi maorik és az ausztrál őslakosok is használják a hegesedés technikáját. Az arcminták pedig már a népvándorlás korában is igen népszerűek voltak a hunok körében. A műfajt ennek ellenére Európában épp, hogy ismerik.

A hegtetoválásokat kétféleképpen készítik: metszéssel és égetéssel. A metszéssel készült minták esetében a kívánt formát a bőr eltávolításával érik el, azaz az előre felrajzolt területről lenyúzzák a hámréteget. Az így keletkezett heg elszíneződik, és a gyógyulás során formálódik a végleges minta. Az égetést egy kellően felhevített acéllap vagy egy úgynevezett elektro-kauterizáló segítségével végzik. A heg - gyógyulás után - bőrszíntől függetlenül kidudorodik. Elképzelhető azonban, hogy a minta gyógyulás után máshogy néz ki, nem lesz olyan egyenletes, a néhol túlzott mértékű dudorodás miatt az ábra bizonyos részei vastagabbak lehetnek a többinél.

A hegtetoválás Magyarországon sem divat, nagyon kevesen értenek ehhez a technikához. A hagyományos tetoválást készítők nem igazán tudtak Zagyvai Gáboron kívül mást mondani, aki ezzel foglalkozna. A 22 éves fiatalember szerint egyre többen szeretnének hegtetoválást maguknak. "A növekvő érdeklődés elsősorban a bemutatóknak köszönhető" - magyarázta a tetováló, aki szombaton a Petőfi csarnokban egy tetoválásbörze alkalmával mutatta be a műfajt.

Félszáznál tart

"Havi egy-két megrendelésem van" - mondta Zagyvai, akivel épp egy új minta készítése közben beszélgettünk. A fiatalember közel három éve foglalkozik hegtetoválásokkal, és elmondása szerint eddig közel ötven mintát készített. A tetováló elsődlegesnek tartja a sterilitást, és folyamatosan képzi magát. "Az Egyesült Államokban nagyon sok jó szakember van, akikkel folyamatos kapcsolatban állok."

Így készül a hegtetkó

Némán tűrte a megpróbáltatásokat legújabb páciense, egy 21 éves lány. Érzéstelenítés nélkül ülte végig a közel három órás műveletet, miközben kézfejéről szikével és fogóval lenyúzták a bőr felső részét. "Az elején egyáltalán nem fáj, idővel azonban kényelmetlenné válik" - mondta a lány, akinek nem ez volt az első ilyen tetoválása. Tavaly már csináltatott egyet a vádlijára. Nem divatból, csak magáért az érzésért - állította.

Az elkészült hegek sokkal hosszabb ideig gyógyulnak, mint a hagyományos módszerrel készült tetoválások. A vágások - a sebészeti beavatkozásokhoz hasonlóan - több hétig is kellemetlen érzést okoznak, és közel két hónapig is eltarthat, mire teljesen begyógyulnak.

Zagyvai számára azonban ez több mint egy szakma, amely szépsége mellett széleskörű ismeretek megszerzését követeli az emberi test felépítéséről, a beavatkozásokhoz használt anyagokról és eszközökről.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Idegsejtet formálnak a készülő kontúrok

Egy csepeli tetováló szalon munkatársai közel öt éve foglalkoznak hegtetoválásokkal, ám elég ritkán igénylik szolgáltatásuk. "Csak kisebb beavatkozásokat vállalunk, komolyabb - már-már műtéti jellegű - kérésekkel nem foglalkozunk" - mondták a szalonban, és hozzátették: nem igazán reklámozzák ezt a szolgáltatást. Az árakkal kapcsolatban megjegyezték, hogy a hegtetoválás valamivel olcsóbb, mint a hagyományos tintával készültek. A hegek esetében ugyanis csak kontúrokról van szó, amelyeket nem nagyon lehet árnyékolni, így bonyolultabb megoldások nem kivitelezhetőek. Ez pedig csökkenti az árat.

Orvosi szemmel

A sebészi jellegű beavatkozást igénylő hegtetoválások készítését semmilyen törvény nem szabályozza, pedig a megfelelő steril környezetet nehéz megteremteni. A megkérdezett tetoválók szerint körülményes beszerezni az ÁNTSZ-től az ehhez szükséges papírokat.

"Az egyes bőrtípusok eltérő módon reagálnak a hegesedésre" - mondta Debreczeni Béla plasztikai sebész, aki szerint a világosabb bőrűek esetében a vágások okozta hegek kevésbé, vagy egyáltalán nem dudorodnak ki. A pigmentáltabb - sötétebb alapszínű - bőrön azonban sokkal jobban láthatóak. A vágások okozta sebek, jobban látszanak a bőrfelületen, ha a felső hámréteget is eltávolítják.

Az ilyen sebeket azonban nem lehet nyomtalanul eltűntetni, ugyanis minden esetben folt marad a helyén. A plasztikai sebészek szerint nincs olyan kezelés, amelyik teljes mértékben eltűntetné a felületi hámsérülések okozta hegeket.