Előre hozták a Magyar Gárda perét

Vágólapra másolva!
Előbbre hozták egy hónappal és soron kívül tárgyalják a Magyar Gárda ügyét a Fővárosi Bíróságon. A bíróság elnöke és az igazságügyi miniszter is a soronkívüliséget támogatta. A Gárda az ügyészség szerint törvénytelenül működik - az erről szóló első tárgyalást március 12-én tartják.
Vágólapra másolva!

A tervezettnél egy hónappal korábban tárgyalja a Fővárosi Bíróság (FB) a Magyar Gárda ügyét - közölte a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága. Így az első tárgyalást az eredetileg kitűzött április 14-e helyett március 12-ére hozták előre. A pert a Magyar Gárda ellen a Fővárosi Főügyészség indította, társadalmi szervezet megszüntetése címén. Az ügyben az FB elnöke és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) soron kívüli eljárást rendelt el.

Az OIT szerdai ülésén kezdeményezte a soron kívüli tárgyalást Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb bíróság elnöke az ügyről azt nyilatkozta: a törvények szerint soron kívüli eljárást az OIT bármely tagja kezdeményezhet, és a testületnek a mindenkori igazságügyi és rendészeti miniszter is tagja. Draskovics Tibor ezért kezdeményezhette a soron kívüli eljárást, de mint az az OIT ülésén kiderült: erről a Fővárosi Bíróság elnöke, Gatter László addigra már döntött.

Törvénytelen működésről beszélnek

A Fővárosi Főügyészség közigazgatási jogi osztálya december 17-én nyújtott be keresetet a Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület feloszlatása érdekében. Az ügyészség szerint ugyanis a Magyar Gárda az egyesületi törvénybe ütközően gyakorolja tevékenységét. Keresetlevelük zömében a Tatárszentgyörgyön történteken alapul. Bizonyítékokat, felvételeket és egyéb adatokat szereztek be, amelyek alapján arra jutottak, hogy a szervezet feloszlatását kérik.

A Magyar Gárda 260 és a nyírségi szerveződésű Nemzeti Őrsereg 50 tagja december elején tartott felvonulást a Pest megyei Tatárszentgyörgyön "A vidék közbiztonságáért" címmel. Az eseményt annak ellenére megrendezték, hogy a a település polgármestere - megváltoztatva korábbi álláspontját - a roma társadalom ellen irányulónak minősítette, ezért visszavonta a korábbi területfoglalási engedélyt.

A Fővárosi Főügyészség már októberben közölte: törvénytelenül működik a Magyar Gárda, mert a szervezet egyes céljai, mint a katasztrófaelhárítási és rendvédelmi feladatok ellátása, nem szerepelnek az egyesület alapszabályában.