Modern szirénát akarnak a mentőkre

Vágólapra másolva!
A mentőszolgálat műszaki vezetője szerint a ma használt megkülönböztető jelzések elavultak, cseréjük elengedhetetlen. A hatékonyabb fény- és hangjelzők segítségével a balesetek száma is csökkenne.
Vágólapra másolva!

Nem elég korszerűek és nem elég hatékonyak a Magyarországon használt megkülönböztető jelzések - mondta csütörtökön Torbágyi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) műszaki vezetője, aki módosítana a most használatos jelzéseken. A megkülönböztető jelzések Budapesten tartott bemutatóján a szakember úgy fogalmazott: nem csak az a baj, hogy az emberek nem hallják, látják a mentőt, vagy tűzoltót, hanem az is, hogy tehetetlenek. Sokan nem tudják ugyanis, hogy mit kell csinálni, ha megjelenik a forgalomban egy megkülönböztető jelzést használó jármű. Torbágyi szerint ezen a legmodernebb fényhidak vagy szirénák sem tudnak segíteni.

Az OMSZ műszaki vezetője hozzátette: nem áll sok pénz rendelkezésre ahhoz, hogy a mentőszolgálat autóit modern megkülönböztető jelzésekkel lássák el. "Ha egy mentőautó jól látható, jól hallható, akkor talán kevesebb lenne a balesetük is" - mondta. Torbágyi lát reményt arra, hogy az egyébként folyamatosan fejlődő megkülönböztető jelzések ellátása eléri az európai szintet.