Meghosszabbították az ügynökbizottság mandátumát

Vágólapra másolva!
A kormány az ügynökbizottság kérésére három hónappal meghosszabbította a testület eredetileg március végéig tartó mandátumát. A Kenedi János vezette testület tavaly szeptemberben kezdte az állambiztonsági iratok feldolgozását.
Vágólapra másolva!

Daróczi Dávid kormányszóvivő elmondása szerint Kenedi János, a bizottság elnöke az ügyben levelet írt Szilvásy Györgynek, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszternek. Ebben jelezte, hogy minden érintett szerv és intézmény rendkívül korrekten működik együtt a bizottsággal. A szóvivő hozzátette: Kenedi János szerint egyedülálló lehetőség van arra, hogy minden korábbi kísérletnél átfogóbban tárják fel az államvédelmi, állambiztonsági iratok sorsát.

A független szakértői bizottság feladata, hogy listát készítsen azokról az iratokról, amelyek a rendszerváltás előtti titkosszolgálatok tevékenységéhez kapcsolódnak, és amelyeket még nem adtak át az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának. A bizottság feladata az is, hogy javaslatot tegyen arra, miként javíthatóak az állambiztonsági iratok kutathatóságának, illetve az adatokhoz való hozzáférésnek és az adatok nyilvánosságra hozatalának feltételei.

Az ügynökbizottság létrejöttét az MSZP és az SZDSZ a koalíciós megállapodás kiegészítésében rögzítette. A miniszterelnök tavaly júliusban kérte fel az állambiztonsági iratok átadását vizsgáló szakértői bizottság tagjait, amely szeptemberben tartotta alakuló ülését. A testületet Kenedi János kutató vezeti, tagja Varga László történész, a Fővárosi Levéltár volt főigazgatója, Ungváry Krisztián történész, az 56-os Intézet munkatársa, Sipos Levente történész, a Politikatörténeti Intézet tudományos tanácsadója, Ripp Zoltán történész, a Politikatörténeti Intézet osztályvezetője, Palasik Mária történész, a Történeti Levéltár tudományos kutatója, Baráth Magdolna, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa.